Kniv i ansiktet och dödshot

Ett ytterst allvarligt och obehagligt tillbud inträffade på en av socialförvaltningens anläggningar. Personal på boendet blev utsatt för såväl dödshot, som fick en kniv dragen bara någon decimeter från sitt ansikte.

Symbolbild.

Symbolbild.

Foto: Arkivfoto: Claudio Bresciani / TT

Kinda2018-04-04 10:25

Från Kinda kommun ser avdelningschef Olle Seidlitz mycket allvarligt på händelsen som inträffade för ett par veckor sedan. Men han vill ändå lyfta fram agerandet från personalen, där deras utbildningen i allmänhet men erfarenhet i synnerhet gjorde att det hela avlöpte väl.

-Men självklart tar vi mycket allvarligt på händelserna, man kan alltid förutse vissa agerande och förbereda sig såväl kunskapsmässigt som rutinmässigt för dem, men inte alla - och därför vidtar vi nu vissa korrigeringar med dessa händelser som utgångspunkt och jobbar vidare.

Väste i örat

Det var således för ett par veckor sedan som händelsen inträffade på en institution. En individ tog en kniv som använts vid matlagning och gömde den på sitt rum. När personalen upptäckte det hela och bad om att få tillbaka kniven kom han emot personalen och tog struptag runt halsen.

"Jag bad honom släppa, vilket han gjorde och låste in sig på sitt rum", skriver personalen i sin rapport.

Men det slutade inte med detta.

När personalen fortsatte att laga mat kom individen utspringande från rummet med kniven riktad mot personalen. Personen stannade upp först när kniven befann sig någon decimeter från personalens ansikte.

Efter detta kunde kniven tas om hand och låsas in på en säker plats. Men efter ytterligare en stund kom individen återigen ut till matsalen och väste i dennes öra; "Du ska dö, du ska dö, du ska dö".

Komma vidare

-Ja, det hela är mycket allvarligt, beskriver Olle Seidlitz händelsen. Men jag vill återigen lyfta fram personalens styrka. Deras insats var fantastisk och efterarbetet tillsammans med arbetsmiljöombudet har gått bra.

Socialförvaltningen har nu sammanställt riskanalyser, säkrat upp sitt arbete ytterligare och gått igenom sina rutiner.

-Utbildning i all ära, säger Olle Seidlitz, men denna gång var det erfarenheten och agerandet från personalens sida som gjorde att det gick bra. Samtidigt får vi inte glömma individen, arbetet med dennes situation fortsätter med utvecklingsarbete och reflektionspass.

-Vi vill dels att individen ska komma vidare i livet, dels att vår personal ska få en säker och bra arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!