KLART: AMBULANSEN FLYTTAR TILL RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Nu är allt klart med ambulansverksamheten i Kinda, den flyttar med till den nya räddningsstationen. -Vi har varit med i hela processen och det har egentligen aldrig funnits något annat alternativ.

Ambulanserna följer med till nya räddningsstationen vid nedfarten till Tolvmannadalen. Illustration: Fredriksssons Arkitektkontor AB.

Ambulanserna följer med till nya räddningsstationen vid nedfarten till Tolvmannadalen. Illustration: Fredriksssons Arkitektkontor AB.

Foto:

Kinda2018-05-02 07:02

Det är Jan Wigren, verksamhetsutvecklare ambulanschef i beredskap på enheten för prehospital vård inom Region Östergötland som säger så till vår tidning. Anledningen är att arbetet med den nya räddningsstationen går framåt och att flera parter har efterlyst klara besked om vad som händer med ambulansverksamheten.

Ny hyresgäst

Flyttar den med från den gamla brandstationen, där den finns idag, till den nya räddningsstationen vid korsningen mot Tolvmannadalen? Eller vad händer?

I dagsläget är det så att Falck Ambulans hyr lokaler i brandstationen av Kinda kommun. Falck är aktuell ambulansentreprenör och det blir nu en nyordning så till vida att Region Östergötland kommer att stå som hyresgäst.

-Vi har som sagt inte diskuterat någon annan lösning alls och årshyran kommer att ligga på mellan 360 000 kronor och 450 000 kronor per år, säger Jan Wigren.

Planeringsprocess

Hyran är beräknad efter ett lokalbehov som är ungefär lika stort som idag. Han medger dock att det funnits synpunkter på arbetsmiljön i de nuvarande lokalerna - på samma sätt som brandmännen haft synpunkter, liksom arbetsmiljöorganisationer.

-Men det ska jag egentligen inte svara på eftersom det formellt är entreprenören Falck Ambulans som hyr av kommunen idag. Men jag vet att det funnits synpunkter.

Eftersom avsikten under hela arbetets gång varit att regionen ska "följa med på köpet", så har det även inneburit att den varit med i själva planeringsarbetet.

-Ja, vi inom regionen har deltagit i hela planeringsprocessen. Avtalet är tecknat på fem år och med tre års förlängning vid utebliven uppsägning, avslutar Jan Wigren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!