Kärlek och danstoner i Valöluften

Ute vid Björkfors så ligger klassiska Valö, en ö där folk har samlats för att njuta av livet ända sedan år 1956. I söndags kväll var det dags igen, Björkfors GoIF öppnade upp portarna och på scenen stod bandet Casanova som har spelat här de fem sista åren. Cirka 500 besökare dansade loss under månskenet.

Glädjen var stor när Casanovas bjöd upp till dans på Valö i söndags. Till vänster ser vi Daniel och i mitten det unga paret Sara och Johannes. Foto: Julia Borggren.

Glädjen var stor när Casanovas bjöd upp till dans på Valö i söndags. Till vänster ser vi Daniel och i mitten det unga paret Sara och Johannes. Foto: Julia Borggren.

Foto:

Kinda2016-06-07 17:00

Det unga paret Johannes och Sara ligger under en filt med utsikt över dansbanan. De är här för första gången och har åkt från Linköping.

– Våra föräldrar är nere och dansar, vi brukar lyssna på popmusik i vanliga fall men det känns som kärleken ligger i luften nere på dansgolvet och musiken låter bra, så man blir lite sugen på att gå ner och dansa.

”Jättecharmigt”

Mattias och Angelica har kommit från Nässjö för att dansa loss på dansgolvet, de har varit på Valö några gånger förut och de är här för att dansa hela kvällen.

– Det här är jättecharmigt, Valö är ett ställe man dras till, säger Mattias och dansar in i publiken igen med sin partner.

Daniel, med urpsrung från Stockholm, har haft sommarstuga i trakterna sedan 1960-talet och han bor utanför Rimforsa sedan nio år tillbaka, han var på Valö för första gången för 30 år sedan. Han glider runt på flera dansbandskvällar och kryssningar året runt och verkar njuta av livet en sådan här kväll.

”Passar alla”

– Jag gillar mest rockabilly och blues, men när ett band som de här håller kvar den gamla rytmen blandat med det nya så är det väldigt bra. Det passar alla, berättar Danne och poserar snyggt för en bild.

Lennart, som var här från första början år 1956, tolv år gammal, idag lite äldre, berättar om utvecklingen av Valö:

– Förr hade vi två dansbanor och mera idrott, det var danskväll nästan vid varje högtid och år 1960 hade vi publikrekord med 3 400 personer och snittade en vanlig kväll cirka 2 000 personer. Vi blev tvungna att bygga ut en gång i tiden, men på 1990-talet så kom discoperioden och danskvällarna dog ut, men på början av 2000-talet så upptäckte folk glädjen att dansa igen och de senaste 9 åren har vi haft en stadig ökning med inte ett ända ingripande av vakterna, folk är här för att dansa och ha det gött.

Jubileum

I år firar Valö 60 år, det är uthyrt minst varannan helg och folk verkar uppskatta den idylliska ön, framtiden ser ljus ut och det är inte svårt att se potentialen i det vackra området.

Björkfors GoIF håller i flera evenemang i sommar som till exempel midsommarfirande och den 16 juni är det dags för Valöfestivalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!