Jaktstig i Opphem

Under våren hålls ett antal Gyttorps Cup runt om i Sverige. Igår hölls den av Rimforsa Jaktskytteklubb vid deras föreningsstuga i Opphem. Sammanlagt 200 skyttar samlades för att deltaga i jaktstigen.

200 skyttar samlades i går vid Rimforsa Jaktskytteklubbs stuga i Opphem för Gyttorps Cup. Foto: Erica Månsson

200 skyttar samlades i går vid Rimforsa Jaktskytteklubbs stuga i Opphem för Gyttorps Cup. Foto: Erica Månsson

Foto:

Kinda2018-04-03 00:00

Jaktstig innebär hagelskytte mot mål som vanligtvis är i form av plåtfigurer, bland annat räv, hare och duva. För de deltagande skyttarna fanns det fem klasser att tillgå, damklass, juniorklass, öppen klass, yngre oldboys och veteran.

- Just det här blir som en träningsmöjlighet för tävlingskyttar och jägare, berättar Nils-Erik Nilsson, som är föreningens kassör.

Runt i Sverige

Totalt var det cirka 200 skyttar som samlades för att vara med på jaktstigen, Gyttorps Cup. En tävling som hålls runt om i landet och slutar i en riksfinal senare i sommar. Skyttarna kunde välja mellan att gå grön och/eller gul stig och vinnaren fick en motorsåg i pris.

- Folk kommer långväga, Sörmland, Småland, det är en salig blandning, och så många från Östergötland också, säger Nilsson.

Inför gårdagens jaktstig hade föreningen fått jobba på lite extra med förberedelserna. Nilsson berättar:

- Snön hade ställt till det mycket inför jaktstigen, vi har fått skotta och ploga stigen och parkeringen. Han fortsätter:

- Men vi har fått höra mycket positivt om stigen, att den har varit lagom svår, än så länge är det fem stycken som har skjutit fullt. Det har varit mycket jobb med det, men det har varit skojigt.

Två som deltog i jaktstigen var mor och dotter Eva-Lotta Ryd och Isabella Ryd, två rutinerade skyttar från Mantorp och Väderstad.

- Jag började när jag var fjorton, berättar Eva-Lotta Ryd. Hon fortsätter:

-Och Bella när hon var tolv. Vi skjuter bara för att det är kul, få frisk luft och komma ut i naturen.

Isabella Ryd instämmer:

- Ja vi är mycket för djur och natur.

Vad tycker ni om jaktskytteföreningens område och banor?

- Jättefint, de har bra möjligheter för många olika typer av skytte och klubbstugan är fin. Det är också så roligt att träffa folk som man känner, det är bra stämning här.

Eva-Lotta Ryd och Isabella Ryd var två av skyttarna som deltog i Gyttorp Cup. Foto: Erica Månsson
Eva-Lotta Ryd och Isabella Ryd var två av skyttarna som deltog i Gyttorp Cup. Foto: Erica Månsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!