Hornmarken firade 25 år

I lördags så väcktes det lilla samhället Horn till liv. För 25:e året i rad så arrangerade man den sedvanliga Hornmarken. Med besökare och knallar från hela landet så blev det en lyckad tillställning.

Rolf Granlund och hans barnbarn bildar tillsammans "Pigans slöjd".

Rolf Granlund och hans barnbarn bildar tillsammans "Pigans slöjd".

Foto:

Kinda2017-07-10 08:40

Med Horns Marknadsförening som arrangör bildade man tillsammans med 120 knallar en trevlig folkfest med diverse uppträdanden och aktiviteter under dagen. Dagen startades med ett hornblås och därefter ett öppningsanförande utav Gun-Britt Monell. Vidare under dagen så kunde man lyssna på Pingstkyrkans sångare, Horns musikkår och Per Melkerz som uppträdde på scenen.

Succéår

Hornmarknadens koncept har varit sig likt under åren och intresset har alltid varit stort, men i år kändes som ett riktigt bra år. Det var bra med folk och det har inkommit många uppskattande kommentarer från knallarna till arrangörerna.

– I år har varit riktigt bra, bättre än någonsin, säger Gun-Britt Monell.

Vädret började lite ostadigt men utvecklade sig sedan till ett perfekt marknadsväder med behaglig värme och skyddande moln. Det gjorde att många dök upp även mot slutet utav dagen.

Det fanns ingen brist på aktiviteter för både barn och vuxna. Det bjöds bland annat på ballongvikning och ponnyridning. Nytt för i år var ett Endurouppvisande där Djursdala Enduroklubb hade byggt upp en bana på plats. Räddningstjänsten hade öppet hus där man bland annat kunde beskåda Horns första brandbil, en gammal T-ford. Man kunde också beskåda ett gammalt sågverk som sågade upp virke med hjälp utav en ångmaskin.

Knallar från hela landet

Hornmarken drar till sig knallar från hela landet som tar med sig unika hantverk skapade från Sveriges unika naturtillgångar. Bland annat har Gölin Östman kommit ända från Gnarp i Hälsingland. Gölin och hennes syster tog över farfars sylteri som startades på 50-talet. De gör sylt från Blåbär, Hjortron, Hallon och lingon som är plockade uppe i Norrbotten.

– Vi åker runt såhär på heltid, men denna marknad är en utav de trevligaste, säger Gölin.

Det som utmärker Hornmarken är att de egengjorda hantverken får ta den största platsen bland försäljningen, något som hantverkaren Rolf Granlund uppskattar. Han har skapat träpussel och träspel sedan han var ung och har åkt runt på marknader i 37 år. Detta blir det 3:e året i rad han återkommer till Hornmarken.

– Folk uppskattar hantverk, det är bättre kvalité än saker som kommer från Kina, säger Rolf Granlund som kommer från Ödeshög.

Tillsammans med sitt barnbarn som monterar morfars kreationer så bildar de "Pigans slöjd".

Det är många knallar som gillar sina platser på marknaden och de bokar snabbt upp samma plats till nästa år, antagligen så bidrar den goda stämningen till att många väljer att återkomma varje år också.

Göling Östman säljer sylt och egengjort samehantverk.
Göling Östman säljer sylt och egengjort samehantverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!