Högstadieelver reste bakåt i tiden

Eleverna i årskurs åtta på Värgårdsskolan har haft ett historiskt rollspel på Kinda hembygdsgård, där de fick uppleva hur det kunde vara på Kise Marken för 147 år sedan, nämligen 1869.

Foto:

Kinda2016-05-27 14:00

Arbetslaget för årskurs åtta på Värgårdsskolan i Kisa arrangerade under torsdagen, tillsammans med Kisa-Västra Eneby hembygdsförening och Kisa kyrka, ett historiskt rollspel, detta för att visa hur det kunde vara i samhället under 1800-talet, berättar Katarina Saint Cyr, lärare och mentor för klass 8D.

–  Jag var en av grundarna till detta för cirka tio år sedan, då arrangerade vi ett liknande spel här på hembygdsgården med dåvarande elever i årskurs åtta, säger hon. 

Emigranter

Den historiska dagen upptogs igen under 2015, då eleverna genomföra ett 1800-tals projekt med emigranttema. Då fick eleverna bland annat sy sina egna tidstypiska kläder. Den gången var platsen för dagen Smedstorps dubbelgård.

Eleverna har under en tid haft historisk inriktning i många av skolans undervisningsämnen. Vidare så har de själva fått utlopp av tankar och idéer för att göra denna dag så verklig som möjligt. 

Det har bland annat tillverkats kvastar och bakats bröd för att kunna sälja under marknadsdagen. De tidstypiska kläderna kommer från tidigare historiska dagar, hembygdsföreningen samt eleverna själva.

Inför detta rollspel så har ungdomarna också fått olika karaktärer att gestalta. De får därmed en inblick i hur familjestrukturen kunde vara under denna tid och vem som ansvarade för familjens ekonomi, hur alkoholproblematiken var och  vilken roll prästerna hade i samhället.

Katarina Saint Cyr informerar om detta sätt att utöva faktakunskap på. En del av lärandet, som genom att använda alla sinnen, bidrar till att eleverna kommer bära med sig detta under många år.

När vår tidning besöker det historiska rollspelet så hör man hur prosten kämpar med att få tyst på ”apotekare Sundius”, (Emigrantvärvare till Amerikat) med ord som ”Satan vrider ditt munläder rakt in i fördärvet”. Tjärar-John berättar lika mycket om tjärkokning som var en del av Kindas kultur, som om gastar och mylingar på Vystberget.

Under dagen hördes även musik från Ann-Louise Gustafsson och Rune Persson.

Arbetslaget meddelar att de är mycket glada över hur bra allt fungerade och de är tacksamma för allas medverkan som gjorde denna oförglömliga dag möjlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!