Här fördubblas öppettiderna

I Kisa har bibliotekets öppettider mer än fördubblats, detta tack vare tjänsten "Mer Öppet" som redan har gjort succé bland Hornborna.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-01-03 08:00

– Samtidigt som antalet utlåningar sjunker ser vi att biblioteket får en allt viktigare roll för stora grupper i samhället. Vi har många besökare som kommer i princip varje dag och har sitt sociala nätverk här, så det känns bra att kunna öka servicen och tillgängligheten ytterligare, berättar bibliotekschef Thomas C Ericsson.

Under hösten 2017 infördes tjänsten vid Horns bibliotek som gör det möjligt för låntagarna att nyttja biblioteket även när det är obemannat. Genom att registrera sig som "Mer Öppet-låntagare" kan man, med sitt lånekort, få tillgång till biblioteket under fler av dygnets timmar.

– Allt fler bibliotek i Östergötland satsar på den här tjänsten och i Horn har vi ett 60-tal registrerade låntagare som verkligen uppskattar möjligheten. Förhoppningsvis leder satsningen till att fler i Kisa kan nyttja biblioteket, säger Ericsson.

Som det såg ut tidigare hade biblioteket bemannat under 40 timmar i veckan, men med tjänsten "Mer Öppet" mer än fördubblas öppettiderna och landar på över 100 timmar i veckan.

– Genom registreringen godkänner man våra villkor, att man inte ska ta in hundar och elefanter till exempel, eller dricka öl i våra lokaler, men vi är inte särskilt oroliga att tjänsten ska misskötas, säger bibliotekschefen och avslutar:

– Nu är vår tanke att även Rimforsa bibliotek ska få det här systemet installerat, men där behöver vi anpassa eller bygga ut lokalerna, så det kanske dröjer ett tag i framtiden.

Tjänsten "Mer Öppet" har funnits i Horn sedan hösten 2017 och har verkligen uppskattats.
Tjänsten "Mer Öppet" har funnits i Horn sedan hösten 2017 och har verkligen uppskattats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!