Golfklubben vill nå en bit längre

Om en golfklubb kan konsolidera sin verksamhet, så är det just vad Kinda GK har gjort under en rad år. Ekonomin är i balans, banan är i toppskick, grönakortet-utbildningarna flyter på bra, liksom träningar för olika nivåer. -Men medlemsantalet har sjunkit något under senare år och den trenden vill vi bryta. Vi har alla förutsättningar, säger styrelseledamoten Åke Johansson.

I förgrunden kassören Åke Johansson, Kinda GK, tillsammans med frilansgänget, samlat för en ännu en frivillig insats vid Kinda GK. Fr v Tommy Lindblom, Thomas Cederberg, Peter Mathson och Anders Zackrisson. Foto: Alf Wesik

I förgrunden kassören Åke Johansson, Kinda GK, tillsammans med frilansgänget, samlat för en ännu en frivillig insats vid Kinda GK. Fr v Tommy Lindblom, Thomas Cederberg, Peter Mathson och Anders Zackrisson. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-21 08:20

Idag lördag är det en jobbig dag för medlemmarna i Kinda GK. Och festlig.

Först väntar nämligen den traditionella städdagen då medlemmarna hjälper den ordinarie banpersonalen att putsa och feja och snygga till både på själva golfhålen, och runt omkring. Och på eftermiddagen någon gång, efter fikat, är det dags att öppna banan för säsongens spel.

-Det ska bli extra roligt i år eftersom det väntar finfint väder, säger Åke Johansson. De senaste åren har det ju annars varit ruskväder och i fjol vill jag minnas att det snöade.

Nybörjarkurser

Kinda golfklubb vid Björndal väster om Kisa har bara något år kvar till sitt 30-årsjubileum. Det började lite vackert 1989 med en driving range vid Bäckområdet i Kisa. Tanken var att komplettera slagträningen med en riktig golfbana vid Föllingsö.

Olika naturvårds- och kulturintressen kom emellan och istället anades en sexhålsbana vid Björndal på vägen ned mot Pinnarp. Ägaren till Björndal, Ragnar Larsson, gjorde ett bra grundarbete och greenerna har hållit formen väldigt bra genom åren.

Sedan dess har banan byggts ut till en full niohålsbana, ett större klubbhus ersatte den lilla klubbstugan och shopen, banskötarna fick egna byggnader och parkeringen byggdes ut. Liksom driving range, en puttinggreen, sandbunker för träning liksom ett litet chippområde.

Det har inte enbart varit en uppåtgående utveckling för golfklubben. Ibland har träningarna fungerat mycket bra, liksom har det varit stor aktivitetet på nybörjarkurserna. Andra gånger har medlemsantalet varit enastående bra, men ekonomin desto sämre. Det har varit hot hängande över klubben vid flera tillfällen.

-Men under senare är har det varit en fin utveckling och en harmoni i verksamheten, berättar Åke Johansson.

Vända trenden

Det har till och med kunnat uppvisas ett visst överskott i samband med de ekonomiska redovisningarna. Och detta har skett parallellt med att banan har daterats upp och nu håller verkligt hög klass.

-Maskinparken har anpassats till de behov vi har och framför allt gör våra greenskeepers Fredrik Borg och Patrik Malmehed, ett enastående bra arbete, berättar Åke Johansson.

Nu skulle Åke Johansson och den nya ordföranden i klubben, Roger Breid, vilja att det sakta sjunkande medlemsantalet vänder uppåt igen. Det var som mest närmare 400 medlemmar i klubben och nu är det cirka 250.

-Men å andra sidan har golfklubbarna i hela landet haft en vikande trend. När det nu vänder uppåt igen runt om i landet, vill även vi märka av det. Och som jag upplever saken, har vi böttre förutsättningar än någonsin att locka nya medlemmar.

Han vill också tillägga, Åke Johansson, att på den tiden det var 400 medlemmar i Kinda GK, var det brist på platser i klubbarna runt om i landet, och långa köer för medlemskap i Stockholmsregionen. Därför var många medlemmar i Kinda GK från utsocknes.

-Medan de nuvarande 250 medlemmarna har Björndal som sin riktiga hemmabana och det känns bra.

Fina argument

Idag lördag är det alltså städdag på banan, och då öppnas den också för spel. Redan kommande helg är det en gröna-kortet-kurs, och i den vevan kör också träningarna igång för ungdomar, och för äldre som känner det behovet.

-Vi har inlett ett samarbete med pron Michael Persson, kallad "Micke P" kort och gott. Han har en bred erfarenhet och har varit eller är även verksam på Vårdsberg och Landeryd, liksom Åtvidaberg.

Micke P driver parallellt med sin fysiska träning även en form av digital träning, via sitt företag Golf4u, där han med nätets hjälp anordnar utbildning i golfvett och etikett, klubbgrepp, svingar och allt, allt annat som hör en parrunda till.

Vad har ni då för argument, som talar för Björndal och Kinda GK?

-Vi har en fantastisk bana, kuperad och omvittnat lagom svår, säger Åke Johansson. Vi har justerat hålen och utslagen, samt omgivande hinder, så det blir en utmaning samtidigt som banan är rolig.

Några andra lockelser?

-Haha, jo vi har massor av tävlingar förstås, vi har återkommande "Gubbagolf", dit även damer är välkomna, vi har "Damagolfen", dit även herrar är välkomna. Vi har Onsdagsgolfen, ja det är fullt upp.

Hur många vill ni bli då?

-Om vi är 250 idag, så vore väl 300 ett bra mål. Och ett bevis för att banan är uppskattat är ju att greenfee-gästerna ökar från år till år och nu är en bra bit över 1000, avslutar Åke Johansson, alltmed han tillsammans med de andra killarna i "frilansgänget" förbereder lördagsstäddag genom att snygga till den inbjudande stora verandan på klubbhuset.

De två greenkeeperserna på Björndal; Fredrik Borg och Patrik Malmehed, säger att banan klarat all snö i vinter mycket bra. Här sitter de vid putting greenen och med klubbhuset i bakgrunden. Foto: Alf Wesik
De två greenkeeperserna på Björndal; Fredrik Borg och Patrik Malmehed, säger att banan klarat all snö i vinter mycket bra. Här sitter de vid putting greenen och med klubbhuset i bakgrunden. Foto: Alf Wesik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!