Förslaget om ändrade färdtjänsttaxor återremitterades

Vi har tidigare berättat om planerna på att ändra färdtjänsttaxorna. Nu har förslaget skickats tillbaka till tjänstemännen, efter att ett förslag dök upp om att ändra zonindelningen.

Förslaget om ändrade färdtjänsttaxor återremitterades.

Förslaget om ändrade färdtjänsttaxor återremitterades.

Foto: Victor Bomgren

kinda2022-02-04 08:32

Vi har tidigare berättat om förslaget om att ändra färdtjänsttaxorna. I korthet går förslaget ut på att ändra zonindelning från flera olika zoner, till två. Dessutom föreslås kostnaden för korta resor att höjas till 26 kronor, vilket motsvara en ökning med sex kronor. Samtidigt ska det enligt förslaget bli billigare att åka en längre sträcka mot i dag.

Samhällsbyggnadsnämnden godkände förslaget men efter att det landat på kommunstyrelsens bord slutade ärendet med en återremiss. Det innebär att tjänstemännen får arbeta vidare med ärendet.

Kommunstyrelsens ordförande, Christer Segerstéen (M), säger att det fanns vissa oklarheter som gjorde att förslaget återremitterades.

Pierre Ländell (LPO) berättar att han lyfte en fundering under mötet om det skulle vara möjligt att dela in kommunen i endast en zon.

– Jag förstår inte zonindelningen, säger han.

Han tar som exempel att det skulle kosta 26 kronor att åka från Horn till Kisa medan en person som resor från Hycklinge får betala 50 kronor, då sträckan överstiger de 2,5 mil som omfattas av zon 1. Enligt honom borde det gå att tänka sig kommunen som en zon.

– Det blir mer rättvist och lika behandling. Det blir sådana skillnader för folk, säger han.

Tanken är att förvaltningen ska utreda vad konsekvenserna kan bli om kommunen skulle göras till en zon.

Lena Käcker Johansson (KD) säger att de var överens i frågan.

– Det är bra att det blir lite mer belyst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!