Förslag att kommunen köper hela campingen

Liberalerna lanserar nu ett förslag som omedelbart skulle stoppa alla diskussioner om huruvida allemansrätten gäller eller inte i vid Pinnarps camping. -Vi vill att kommunen köper hela campingen.

Veronica Gullbrandson och Lars Karlsson liberalerna i Kinda, vill att kommunen går in och förvärvar Pinnarps camping. Foto: Alf Wesik

Veronica Gullbrandson och Lars Karlsson liberalerna i Kinda, vill att kommunen går in och förvärvar Pinnarps camping. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-10 07:15

Som en följd av ett sådant förvärv skulle givetvis diskussioner om allemansrätten, olika myndighetsprövningar och liknande, blir helt överflödiga eftersom det då skulle bli inte bara allemansrätt i Pinnarp, utan till och med allemansmark av alltihop.

-Så kanske man kan säga, säger Veronica Gullbrandson, styrelseledamot i liberalerna i Kinda, men jag tycker frågan är då viktig för alla Kindabor att det vore det bästa för alla parter.

Värdering

Som vi kunde berätta i tidningen för en tid sedan försöker de nuvarande ägarna av Pinnarps camping, den holländska familjen Seeger, sälja anläggningen, bland annat genom en auktionssite i Nederländerna.

-Vi vet inte exakt vad de begär för anläggningen, förklarar partiledaren i Kinda, Lars Karlsson (L), kanske någon miljon eller ett par. Men det måste givetvis ske en regelrätt värdering av det hela innan köp, och då med utgångspunkten att allemansrätten gäller för området. Precis som i övrigt i Sverige.

Tanken är att Kinda kommun ska köpa anläggningen och därefter hyra ut den till en arrendator på lång eller kort tid.

-Vi har vissa drömmar om att Pinnarp, som den utomordentliga pärla det är, för alla Kindabor och turister till vår kommun, berättar Veronica Gullbrandson, skulle kunna bli en del av ett upplevelsekluster i området, med Kinda kommun som äger marken vid campingen och badplatsen, med en arrendator som driver hela anläggningen, med ridklubben som föreningsdriven, liksom golfbanan, plus naturligtvis det privatägda Föllingen Hotell.

Som Hornåberg

De två är medvetna om att anläggningen som sådan är för liten för att kunna driva fullt ut affärsmässigt i den utformningen den har idag, men menar att det är en turist- och besöksupplevelse av sådan betydelse för orten att en årlig minuspost på arrendet kan accepteras.

-Dessutom skulle vi kunna tänka oss att första arrendatorn får chansen att vara med och utforma en eventuell uppbyggnad av restaurangen, eller i form av en kiosk, eller vad alla parter finner lämpligt, säger Lars Karlsson.

Veronica Gullbrandson säger att hon gärna ser en lösning i Pinnarp utformad på samma sätt som vid Hornåbergs camping, det vill säga kommunalt ägande och privata arrendatorer, och möjligtvis någon liknande i Rimforsa.

-Men nu är det i första hand Pinnarp vi inriktar oss på. Vi ser båda satsningen som Kinda kommun gör på Värgårds udde inne i Kinda som mycket bra och betydelsefull, och att Pinnarp och den anläggningen skulle komplettera varandra.

Precis som förr

Lars Karlsson sitter i kommunstyrelsen och som ledamot i budgetberedningen har han möjlighet att väcka frågan som ett ärende.

-Det är exakt det jag kommer att göra vid nästkommande sammanträde. Jag vill att kommunen inleder förhandlingar med paret Seeger om förvärv av Pinnarps camping.

-Vi är helt övertygade om att det kommer att bli den allra bästa lösningen för Kinda kommun, eftersom Pinnarp sedan länge är en av de riktigt attraktiva pärlorna i bygden, liksom för alla Kindabor som skulle uppskatta att få möjlighet att nyttja den enastående anläggningen igen - precis som förr i tiden.

Första arrendatorn skulle få chansen att medverka med planer och idéer vid uppförandet av en restaurang- eller butiksbyggnad som ersättning för den som eldhärjades.
Första arrendatorn skulle få chansen att medverka med planer och idéer vid uppförandet av en restaurang- eller butiksbyggnad som ersättning för den som eldhärjades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!