Ett ton alkohol ”för privat bruk”

De två personerna, varav en från Kinda kommun, lastade på rejält med dryckesvaror i Tyskland, körde därefter med alkoholen på släp genom Danmark och via färjan till Helsingborg. Men där glömde de båda anmäla spritlasten till förtullning. Och nej, varken tingsrätt eller hovrätt köpte förklaringen att 912 liter öl, 38 liter sprit, 160 liter vin, 32 liter longdrinks och 16 liter cider, skulle användas privat på en kommande födelsedagsfest.

Smugglingen av drygt ett ton dryckesvaror skedde från Tyskland via Danmark och in med färjan till Helsingborg. Beslaget av öl på bilden har inget med artikeln innehåll att göra. Foto: Tullverket/TT

Smugglingen av drygt ett ton dryckesvaror skedde från Tyskland via Danmark och in med färjan till Helsingborg. Beslaget av öl på bilden har inget med artikeln innehåll att göra. Foto: Tullverket/TT

Foto:

Kinda2018-03-31 21:00

Spritresan till Tyskland gjordes för så länge sedan som två år. De båda dömdes för drygt ett år sedan av tingsrätten i Helsingborg för smuggling i båda fallen.

I det ena fallet blev det samhällstjänst 120 dagar, vilket om det blivit fängelsestraff motsvarar fyra månader. I det andra fallet blev det fängelsestraff fyra månader.

För mycket sprit

Dessutom förklarades varje droppe alkohol förverkad, liksom skulle i det ena fallet rättegångskostnader på cirka 20 000 kronor betalas.

Båda personerna ansåg sina respektive domar vara felaktiga och överklagade till hovrätten över Skåne och Blekinge. Där blev det en förnyad prövning om huruvida mängden alkohol, alltså drygt ett ton dryckesvaror, skulle användas för privat bruk och därmed tillåten, eller inte.

Hovrätten anslöt sig i båda fallen till tingsrättens bedömning. Den menar att partiet förts in i landet tillsammans och i samförstånd. Den finner mängden alkohol som skulle åtgå på de fester som det hänvisas till vara lite väl omfattande.

Det konstaterades istället att syftet med införseln var av kommersiella slag. Hovrätten menade att åtalet för smuggling är styrkt i sin helhet. Hovrätten anslöt dessutom till tingsrättens bedömning att samhällstjänst skulle vara tillräckligt straffpåföljd och passa bra med hänsyn till förutsättningarna.

Referensmängder

Hovrätten upplyser att det inte finns några klart angivna regler för hur mycket sprit, öl och vin som får införas och räknas som privat användning. Den bedömningen får ske från fall till fall.

Det finns dock referensnivåer att förhålla sig till och de ligger på 110 liter starköl, 10 liter starksprit och 90 liter vin. När volymer över dessa mängder påträffas krävs rimliga förklaringar, med en trovärdig substans.

Trots att en viss mängd av alkoholen kan falla inom referensnivåerna finns prejudicerande domar som säger att smugglingen ska baseras på hela partiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!