En tidsmaskin till 40-talets skola

Under onsdagen hade eleverna i årskurs två i Horn skola sin skoldag i Olofsboda hembygdsgård. Här fick de bygga fågelholkar och tvätta på samma sätt som man gjorde på 1940-talet.

Fågelsholksbygge. Kiran Bratt skruvar och Magnus Hanzon håller i.

Fågelsholksbygge. Kiran Bratt skruvar och Magnus Hanzon håller i.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda2019-05-30 21:00

– Det var förra året som vi arrangerade en skoldag här i Olofsboda för första gången, säger Jerker Carlsson, ordförande i Södra Kinda Bygdegille.

För 30 år sedan testamenterades fastigheten Olofsboda till Horns församling och i samma veva fick Södra Kinda Bygdegille disponera dels bostadshuset och dels ladugården.

– Och på det viset blev det vår hembygdsgård. Det fanns många inventarier redan från början men dessa har fyllts på av ortsbor genom åren, säger Jerker Carlsson som tillsammans med Rune Jonsson, Margaret Karlsson, Magnus Hanzon och Inger Borén höll i de olika aktiviteterna under dagen.

På plats fanns även museipedagog Lena Lindgren från länsmuseet i Linköping:

– Vi gör små tavlor, fåglar i torkande lera och lite annat med material från naturen.

Inger Borén visade hur man skötte tvätten på 1930-talet, något som även barnen fick prova. Magnus Hanzon och Jerker Carlsson hjälpte till att bygga fågelholkar. Rune Jonsson visade runt bland ladugårdens alla saker och ting, vilka är båda stora och små. Husfru Margaret Karlsson gräddade tillsammans med de sju eleverna pannkakor på vedspisen.

– Mina elever upplever den här dagen som mycket trevlig. I år har vi utökat med matlagning och barnen ser fram mot en skoldag i Olofsboda, säger Ann-Sofie Gustavsson.

– För bygdegillets del väntar i sommar en resa till Ingatorp, Ösjöfors pappersbruk och Söderholm i Ydreforstrakten, säger Jerker Carlsson.

Rune Jonsson vid en vedklyv av äldre modell.
Rune Jonsson vid en vedklyv av äldre modell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!