Dubbla avslag på KD:s mat-motioner

Lena Käcker Johansson (KD) har den senaste tiden skrivit två livsmedelsrelaterade motioner. Dessa togs upp under det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige – där båda fick avslag.

Lena Käcker Johansson (KD) vill göra det enklare att välja lokalproducerad mat samt utöka utbudet på hämtmat i Rimforsa. Dessa två ämnen skriver hon om i två motioner. Båda två har nu fått avslag i kommunfullmäktige.

Lena Käcker Johansson (KD) vill göra det enklare att välja lokalproducerad mat samt utöka utbudet på hämtmat i Rimforsa. Dessa två ämnen skriver hon om i två motioner. Båda två har nu fått avslag i kommunfullmäktige.

Foto: Agnes Ganestål/Alexander Blinov (Mostphotos)

Kinda2022-09-30 17:00

Under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet togs två livsmedelsrelaterade motioner från Lena Käcker Johansson (KD) upp. Den ena handlar om att öka restaurangutbudet i Rimforsa.

– Det här är någonting som invånarna efterfrågar. Därför tycker vi att det vore bra att tillgodose det behovet och öppna upp för någon eller några aktörer att känna att de faktiskt kan göra något på det området. Vi har sett en brist.

undefined
Lena Käcker Johansson (KD) tycker att frågan om lokalproducerad mat är viktig. Likaså frågan om ett utökad hämtmatsutbud i Rimforsa.

I motionen föreslår Lena Käcker Johansson (KD) att man låter två foodtrucks stå gratis på torget i Rimforsa varje eftermiddag och kväll under sommaren. Hon föreslår också att kommunen upplåter någon form av bokningsmöjlighet, så att ägarna av matvagnarna inte behöver åka till Rimforsa för att väl på plats upptäcka att samtliga platser är upptagna.

Den andra motionen syftar till att göra det enklare att välja närproducerad mat i Kinda. Det vill Lena Käcker Johansson (KD) göra genom att lyfta fram kommunens REKO-ringar. REKO-ringarna är ett system där konsumenterna förbokar sina varor direkt från producenterna för att sedan hämta upp dem på en specifik plats.

I dag får överlämningen enbart ske på privat mark, eftersom det räknas som en typ av försäljning, och producenterna blir därför hänvisade till ställen som inte är upplysta. Det gör att de lätt hamnar i skymundan, skriver Lena Käcker Johansson (KD) i motionen.

undefined
Kristdemokraterna vill få fler att välja lokalproducerad mat. Då behöver REKO-ringarna få möjlighet att synas, anser de.

– Det här tycker jag är om möjligt ännu viktigare. Vi vill att människor ska ha lättare att välja närproducerade livsmedel och kommer det fram i ljuset på ett annat sätt så blir det lättare. Det skulle inte störa om vi lyfte fram dem i ljuset på till exempel torget i Rimforsa, för det används inte till något annat.

I motionen föreslår Kristdemokraterna att kravet på polistillstånd för REKO-ringarna tas bort en gång i veckan, så att de kan stå på offentlig plats. De föreslår också att tid och val av plats väljs tillsammans med producenterna i REKO-ringarna, men föreslår torgen i Kisa och Rimforsa.

undefined
"Vi vill att människor ska ha lättare att välja närproducerade livsmedel och kommer det fram i ljuset på ett annat sätt så blir det lättare", säger Lena Käcker Johansson (KD).

Båda motionerna fick avslag i kommunfullmäktige.

– Det är tråkigt att man inte lyfter blicken. Man skulle kunna tänka nytt i stället för att säga att det inte går, för det är möjligt, säger Käcker Johansson.

Är det här frågor som Kristdemokraterna kommer att driva vidare?

– Ja, det fortsätter vi absolut med. Vi fick stöd av många även om den styrande minoriteten sa nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!