Snårig mandatperiod till sin ände – vad händer nu?

Den gångna mandatperioden i Kinda har varit snårig. I rollen som kommunstyrelsens ordförande tillsattes Conny Forsberg (S) efter valet 2018, men de senaste två åren har Christer Segerstéen (M) haft rollen. Vad händer nu, när mandaten ritas om?

Christer Segerstéen (M). Moderaterna väntas, efter de preliminära siffrorna, bli Kindas näst största parti.

Christer Segerstéen (M). Moderaterna väntas, efter de preliminära siffrorna, bli Kindas näst största parti.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-09-12 17:00

De preliminära siffrorna för Kinda, när sex av sju valdistrikt är färdigräknade, visar att Socialdemokraterna är det största partiet i kommunen.

– På kommunnivå känns det ganska bra, tycker jag. Vi gick fram ett mandat och det var vad jag hade närt en förhoppning om. Det känns bra, säger Conny Forsberg (S) under måndagen.

undefined
"På kommunnivå känns det ganska bra, tycker jag", säger Conny Forsberg (S) om valet.

Den gångna mandatperioden har kantats av friktion i koalitionen. Till en början styrdes kommunen av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Landsbygdspartiet oberoende (LPo).

Under vintern 2019 uteslöts LPo ur samarbetet och ett år senare, kring årsskiftet 2020/2021, kom samarbetet till sin ände. Conny Forsberg (S), dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, ersattes av Christer Segerstéen (M). Sedan dess har Samverkan för Kinda, bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, styrt kommunen.

Nu, inför den nya mandatperioden, väntar nya förhandlingar.

undefined
"Vi gick fram ett mandat och det var vad jag hade närt en förhoppning om. Det känns bra", säger Conny Forsberg (S) under måndagen.

Vad tänker du framåt om styret i Kinda?

– Ingen aning. Vi har partimöte i morgon kväll (läs tisdag) och då kommer vi att diskutera vad det finns för möjliga lösningar – om vi ska sitta i styret eller helt enkelt bara bita ihop och sitta kvar i oppositionen. Det vet inte jag, det är medlemmarna som bestämmer. Men det är klart, drömscenariot vore ju att vara med och styra Kinda, det är ju därför man är politiker, säger Conny Forsberg (S).

Samtidigt är han noga med att belysa att han inte vill ta ut någonting i förskott.

– Räkningen är ju inte färdig förrän på onsdag. Jag vill helst avvakta och se slutresultatet.

undefined
"Jag är jätteglad att det gick så bra för oss", säger Christer Segerstéen (M) om Moderaternas framgång i kommunvalet i Kinda.

Trots att Socialdemokraterna ser ut att bli det Kindaparti med flest röster så är Moderaterna det parti som, enligt de preliminära siffrorna, har ökat mest sedan valet 2018 – med 4,35 procentenheter.

– Jag är jätteglad att det gick så bra för oss, säger Christer Segerstéen (M).

undefined
Christer Segerstéen (M) vill inte kommentera sina önskemål på ett framtida styre i Kinda kommun. "Jag vill invänta valresultatet", säger han. Samtidigt är han noga med att belysa att han inte målar upp några röda linjer.

Har du några tankar om Kindas styre framåt?

– Ja, men de tankarna håller jag för mig själv än så länge. Jag vill invänta valresultatet. Samverkansgruppen kommer ha möte nu på torsdag och analysera valresultatet. Det kan ju vara något parti som kanske bara behöver några röster för att få ett mandat till.

Christer Segerstéen (M) fortsätter:

– Jag är noggrann med att inte måla upp några röda linjer. Vi får se var det landar.

undefined
Sex av sju valdistrikt är färdigräknade i Kinda. Så här ser det ut då.
Conny Forsberg (S). Socialdemokraterna ser ut att bli Kinda kommuns största parti.
Conny Forsberg (S). Socialdemokraterna ser ut att bli Kinda kommuns största parti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!