Björklund - en god, men besviken man

-Vi är stolta och tacksamma för den dagliga verksamhet som bedrivs i kommunen. Att man inte velat lösa den här frågan med större öppenhet och lyhördhet är bekymmersamt.

Erik Björklund, representant för de goda män som är knutna till deltagarna vid Café Bergdala.

Erik Björklund, representant för de goda män som är knutna till deltagarna vid Café Bergdala.

Foto:

Kinda2018-04-22 11:00

Det är en rejält besviken Erik Björklund som motsätter sig beslutet att avveckla Kindagårds café och matsal, trots tidigare positiva uttalanden från såväl förvaltningschefen Joachim Samuelsson som kommunalrådet Hans Måhagen.

På en direkt fråga ställd via post svarar Hans Måhagen en annan medborgare med samma frågeställning:

-De boende på Kindagård som så önskar kommer även fortsättningsvis att få möjligheter till lunch i matsalen. Dock kommer cafédelen att avvecklas. Så jag ser det inte som något löftesbrott.

Begäran avslogs

Beslutet om nedläggning togs av samhällsbyggnadsnämnden som sedan nyåret har sista ordet i frågor av dylik art. Men det var en oenig nämnd som kom till slutsatsen, och själva hanteringen under sammanträdet var inte helt gnisselfri.

-Inför sammanträdet hade två medlemsorganisationer begärt att frågan skulle tas upp i kommunala pensionärs- och handikapprådet, innan beslut fattades. Den begäran avslogs.

Erik Björklund fortsätter:

-Dessutom framkom under sammanträdet att frågan inte hade förhandlats med fackliga företrädare enligt MBL. Det skulle rimligtvis inneburit att beslut inte kunde tas vid sittande sammanträde.

-Men det löste man på något sätt genom ett telefonsamtal.

Anmälde intresse

Erik Björklund är representant för de gode män som är knutna till nuvarande verksamheten vid Café Bergdala. Han är mycket väl insatt i frågeställningarna eftersom hans son dessutom arbetar på Café Bergdala.

Det är åtta goda män som engagerat sig i frågan och som idag är rejält besvikna på Kinda kommun och samhällsbyggnadsnämnden.

Han beskriver bakgrunden lite kort:

-Förra året kom rykten om att Kindagårds café och matsal skulle läggas ner. Kommunen vill få igen en del av den hyreskostnad den nyligen tecknat långtidsavtal på.

Redan i ett tidigt skede anmälde Bergdalagruppen, alltså handledare och ungdomar, att hjälpa till så att Kindagårds café och matsal kunde drivas vidare till gagn i första hand för de äldre som bor på Kindagård.

Men även därför att de engagerade i Café Bergdala lyckats så bra med sin verksamhet där, att det fanns utrymme att utveckla verksamheten, att ställas inför nya utmaningar och uppgifter. Helt enkelt få fler saker att göra.

-Ja vi hade kommit till ett läge där gruppen hade behov av att kunna utvecklas inom café och restaurang med mera. Gruppen var överens, den bedömde att de skulle klara det hela - och utan att utöka personalstyrkan.

Negligerades

De visade stark framåtanda och framförde sina synpunkter till såväl chefer som politiker.

-Men när de ville diskutera, hitta lösningar och kanske prova, så möttes de av ointresse och ett blankt nej.

Alternativet fördes inte ens in i handlingarna. Andra verksamheter skulle prioriteras och en extern entreprenör förordades för Kindagårds café och matsal.

De gode männen tyckte det var märkligt. De stödde sina huvudmäns önskan om en utveckling av sig själva och sin verksamhet. De uppmanade ansvariga att föra dialog med Bergdalagruppen. Efter en hel del påstötningar kom ett möte till stånd, mellan goda män, Hans Måhagen, samt nämndordföranden Roger Rydström. De blev lovade att Bergdalagruppens förslag i alla fall skulle skrivas in som ett alternativ. Dittills hade den bara negligerats.

-Så sänkte man hyran för Kindagårdsköket och två externa intressenter anmälde sig. Det gjorde att vi tog ett steg tillbaka och avvaktade, men båda intressenterna drog sig ur.

I detta läge tog gode män det för givet att den äntligen skulle bli kontaktad. Särskilt som höga företrädare vid kommunen samstämmigt gett löfte om en snar lösning.

Saknar lyhördhet

Från ett läge där det fanns stora chanser till en fortsatt drift av Kindagårds café och matsal, blev det skarp läge för några veckor sedan, när en total avveckling inleddes. Och farhågorna besannades när samhällsbyggnadsnämnden, trots formella brister i form av uteblivet MBL, beslutade om nedläggning. Det blev dock ett oenigt beslut.

-Vi är stolta och tacksamma för den dagliga verksamhet som bedrivs i Kinda, säger Erik Björklund. Att man inte velat lösa den här frågan med större öppenhet och lyhördhet är bekymmersamt. På förekommen anledning vill vi påtala att vi på intet sätt velat skada någon, vi vill bara att livet i Kinda ska vara det bästa för alla.

-Vårt uppdrag särskilda uppdrag som goda män innebär att vi stödjer en grupp medborgare som behöver extra stöd.

Erik Björklund avslutar:

-Vi alla behöver varandra. Låt oss arbeta för och visa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!