Besviken Bergquist fick nej

-Det är absolut inget fel på pizzerian. Den behövs också, och den sköts väldigt bra. Men en ort som Österbymo behöver riktiga hotellrum och en representativ restaurang.

Jan-Anders Bergquist, företagare och entreprenör i Ydre, fick nej på sitt bud att köpa Rosa huset. Foto: Alf Wesik

Jan-Anders Bergquist, företagare och entreprenör i Ydre, fick nej på sitt bud att köpa Rosa huset. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-04-15 14:30

Företagaren Jan-Anders Bergquist blev inte glad när kommunstyrelsen i Ydre kommun tackade nej till hans erbjuda att köpa Rosa huset i Österbymo, eller Ydre Värdhus.

Han ringde häromdagen, Pär Fransson, och meddelade att de behandlat min förfrågan i kommunstyrelsen, men kommit fram till att det fanns ett muntligt löfte i botten de var tvungna att hålla.

Det muntliga löftet Jan-Anders Bergquist talar om är Ydre kommuns löfte som avgavs i samband med att konferens och festdelen med Bulesalen och Ydresalen bytte ägare för 650 000 kronor. Med Pingstkyrkan som ny ägare.

-Den delen har skötts perfekt. De har rustat upp det hela i enlighet med de planer som finns och det har jag inga synpunkter på.

Intresserad krögare

Nej, det är hotell- och restaurangdelen, det Rosa huset, som Jan-Anders Bergquist ville köpa.

-Det har stått tomt i tre år nu och det är verkligen inte bra för orten.

Han berättar att han inte hade erbjudit någon köpesumma, men att hans intresseanmälan även var en upprepning av erbjudandet han gav i samband med den stora värdshusdebatten för en tid sedan.

-Grejen var att jag behövde ett snabbt besked från kommunens sida.

Varför?

-Jo, jag hade helt enkelt en intresserad krögare på gång. Eller rättare sagt en person som kunde hjälpa mig att få en bra krögare till Österbymo.

Så du menar att det finns möjlighet att få ekonomi i en restaurang och hotellrörelse i lilla Österbymo?

-Absolut. Det visade ju flera framgångsrika krögare på sin tid.

Jan-Anders Bergquist säger att tillgången till en bra restaurang på hemorten är viktigt för såväl besöksnäringen, som för företagslivet, för representation.

Renovering

Nu blir det istället ortens pizzeria som flyttar in restaurangdelen.

-Och rumsdelen blir väl till B&B, det är ju något av en katastrof, fortsätter han frustrerat. Det går ju rimligtvis inte att livnära sig på det en sådan verksamhet, med tio rum till hands.

Rummen har redan renoverats för att under en tid fungerat som HVB-verksamhet. Nu krävs dessutom ett skiljande av de olika avdelningarna i fastigheten, rumsdelen från restaurangen, vilket beräknas kosta 100 000 kronor.

Det har även talats om insatser i restaurangen för 200 000 kronor, för att kök och restaurang ska passa den nya hyresgästen. Förhandlingar med denne pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!