Allt lägre hastighet i bredbandet

-Det handlar om en falsk förespegling. Det är mycket, mycket allvarligt. Kommunledningen i Kinda, med kommunalrådet Hans Mohagen (S) i spetsen och viceordförandena Björn Hoflund (M) och Lena Käcker Johansson (KD), är ytterst irriterade över Telias agerande i bredbandsfrågan.

Hans Måhagen. Foto: Alf Wesik

Hans Måhagen. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-03-28 13:00

Björn Hoflund, utvecklar:

-Det känns som om Telia är på den nivån Kinda kommun var för tre år sedan, för vi har gjort en fullständig planläggning av fibrering av hela Kindas landsbygd, vi vet vad det går på och vi vet vilka enorma åtagandet som skulle krävas.

Nu tar Kinda kommun bladet från munnen i frågan om fiber på landsbygden. De tre ledande allianspolitikerna Kinda anser frågan var ytterligt dåligt skött av Telia.

Kommunal insats

Det var i samband med att fibertekniker Andreas Karlsson från Itsam, gick igenom nulägesrapporten avseende bredband på landsbygden, som humöret successivt sjönk. Inte på grund av Itsams och Andreas Karlssons rapport, som följer planerna, utan just Telias verksamhet inom samma ämnesområde.

-Vi inser nu att kommunen måste ta fram en ny strategi när det gäller såväl mobiltelefoni i hela kommunen, som bredband och fibrering.

Björn Hoflund berättar att han och övriga i alliansen noga följt Telias förehavanden i Kinda. Och blivit alltmer beklämda efter hand.

-Från början tycker vi att det lät väldigt bra med deras insatser. Nu framkommer det att Telia väldigt tydligt markerar att det krävs såväl statligt stöd för att bygga ut bredbandet, dels en kommunal insats.

Ingen dialog

Björn Hoflund närvarade på fibermötet som ordnades i Björkfors för någon vecka sedan, men då i främsta hand som privatperson. Det visar sig att av de 500 hushållen på aktuellt område vid Björkfors så har 155 anmält preliminärt intresse.

-Det är alldeles för låg anslutningsgrad informerade Telias representant Daniel Andersson. Han informerade även om att kommunen måste gå in med pengar, förutom de statliga insatserna.

Björn Hoflund igen:

-Det är ett mycket märkligt agerande från ett stort statligt företag att göra på det här sättet, att sätta press på oss i kommunen och gå ut och påstå liknande saker utan att vid ett enda tillfälle ha varit i kontakt med oss.

-De har inte haft den minsta dialog med oss, eller någon annan ansvarig person i Kinda kommun, om saken.

Uppvaktning

Från alliansens sida menar Hoflund med stöd av Måhagen och Käcker Johansson att det dels är fel på agerandet från Telias sida, dels att det handlar om alltför stora pengar att ta beslut om.

-Av den anledningen tog vi upp ärendet i kommunstyrelsen. Vi har nu kommit överens om att göra ett gemensamt uttalande med målsättningen att uppvakta regeringen.

-Målet som är uppsatt av staten att 95 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit år 2020, är helt orealistiskt, utan att det statliga stödet ökas. Vare sig vi som kommun ska göra jobbet, eller någon annan aktör.

Illa skött

Såväl Hans Måhagen som Björn Hoflund känner sig besvikna över den utveckling ärendet tagit.

-Vi tyckte från början, när de presenterade sina planer att bygga ut och investera pengar i Kinda, att det var väldigt bra. Det är enormt stort projekt och det krävs de muskler som Telia har.

-Men att de sedan har en kommunikation där de bombarderar Kindas landsbygd med förfrågningar och talar med medborgarna och hänvisar till att det krävs såväl statliga stöd som kommunala stöd, utan att ens tala med oss, det är mycket allvarligt.

-Det är riktigt illa skött av ett så stort företag, summerar Hans Måhagen.

Tills dess något annat sker har majoriteten i kommunstyrelsen beslutat att i budgeten från och med 2019 höja den årliga insatsen för bredbandsnät från två miljoner kronor till fem miljoner.

Björn Hoflund. Foto: Alf Wesik
Björn Hoflund. Foto: Alf Wesik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!