500 personer på Rockabilly-kväll i Horn

I onsdags kväll bjöd Horn/Hycklinge IF in till Rockabilly-kväll i Idrottsparken i Horn. 500 personer njöt av både sång och musik och inte minst klassiska bilar.

En av alla klassiska bilar

En av alla klassiska bilar

Foto: Lars-Göran Bexell

HORN2018-07-19 21:30

– Vi är väldigt nöjda med kvällen, säger Kristina Kallström i Horn/Hycklinge IF.

För sjätte året var det rockabilly för hela slanten i idrottsparken i Horn. På dansbanans scen stod Dennis & The Rocktones och bjöd på rock´n roll och i tältet stod hemmasönerna Martinoz och bjöd på dansbandsmusik.

Rockabilly skapades som musikgenre av bland annat Bill Haley and his Comets. I mitten av 1950-talet blev rockabillyn ännu större genom Elvis Presley och Sam Philips i Sun Records. Musiken är en blandning mellan country och blues och är en av de tidigaste formerna av rock musik. de stående inslagen i musiken är att den ska vara lätt och tilltalande. Bland instrumenten är elgitarr och kontrabas viktiga inslag. På kontrabasen slår man på strängarna på ett speciellt sätt som kallas "slap-bas".

Horn-Hycklinge IF kunde räkna in 500 betalande under kvällen och på parkeringen, utanför Idrottsparken, som var välfylld av bilar från en svunnen tid var det ytterligare ett par hundra personer.

Inne i parken dansade ung som gammal. Katarina Jonasson tog sig en svängom med barnbarnet Tilde Westin, 11 månader. Dansade gjorde även Frida Falk från Nyshult mellan Frödinge och Vimmerby och Irene Andersson och Caroline Johansson från Västra Eneby och givetvis hade tjejerna klätt upp sig i bästa 1950-talsstil.

Köerna ringlade långa både till kaffe- och korvluckan och inte minst till ölschappen. I Rolles bodega var det full fräs med hamburgareförsäljningen.

Många av bilarna var riktiga rariteter och några var så pass att de fick rulla ända in i parken. Bland annat Vimmerbybon Ingemar Johanssons Edsel från 1957.

– Bilen lämnade fabriken i USA den 17 juli 1957 och är den första som byggdes. Det är en riktig raritet, säger Ingemar Johansson.

Bilmärket som är uppkallat efter Edsel Ford (1893-1943) tillverkades av Ford Motor Company. Märket skulle konkurera i mellanklassen med märken som DeSoto, Dodge och Buick. Märket omnämns många gånger som Ford Edsel, men det är felaktigt. Edsel, som senare floppade rejält som bilmärke, tillverkades i tre årsmodeller och i totalt 110 847 exemplar under 28 månaders tid i USA. Därtill ska läggas ytterligare 7 440 exemplar som tillverkades i Kanada.

– Bilen har haft fyra ägare och jag köpte den dör tio år sedan. mitt stora intresse är amerikanska bilar och jag har ett 15-tal sådana. Bland annat en Thunderbird -55, en Buick -53, en Chrysler -66 och en Dodge -68, säger Ingemar Johansson som till vardags driver företag inom bland annat bygg, specialsnickeri och fastigheter med ett 60-tal anställda.

– Amerikanska bilar av äldre modell är mitt stora intresse och har så varit i stort sett sedan barnsben, säger Ingemar Johansson och fortsätter:

– Det är roligt att åka på sådana här bilträffar, man har roligt och träffar andra med samma intresse.

Att sälja några bilar framöver, det är inte aktuellt:

– Nej, bilarna kommer jag att behålla framöver och förhoppningsvis ökar värdet på dom i framtiden, säger Ingemar Johansson som tillsammans med frun Mildred Kronstrand rullade hemåt när solen började gå ner.

– Vi är väldigt nöjda med kvällen. Vi kör om ett år igen och då kommer vi att ha lite nytt inne på området. En tanke vi har är en minimarknad med knallar som säljer amerikanska prylar. musiken kommer att bli densamma, de är omtyckta, säger Kristina Kallström.

Tjejer i bästa 50-talsstil. Frida Falk, Irene Andersson och Caroline Johansson
Tjejer i bästa 50-talsstil. Frida Falk, Irene Andersson och Caroline Johansson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om