Föreläsningsstart med tal och blommor - Vimmerby Tidning

Föreläsningsstart med tal och blommor

2017-02-17 13:30

I måndag drog Horn-Hycklinge föreläsningsförenings vårprogram i gång med Gudrid Hansen först ut på Går´n i Horn. Kvällen började med tal och blommor till föreningen som i år firar 75 år.

- Idén och tanken på att bilda en föreläsningsförening föddes för 75 år sedan och detta vill vi under våren fira med ett Kinda-tema, säger ordförande Britt-Marie Stoeckman.

Karin Dahmén, förvaltningschef för kultur och fritidsförvaltningen inledde måndagskvällen med att uttrycka sin glädje och tacksamhet över föreningens verksmahet och gratulerade med en bukett blommor.

Gun-Britt Monell som var med när föreläsningsföreningen startade pratade om sina minnen.

- Jag var tio år då och säkert den yngsta deltagaren i den folkhögskolekurs som anordnades i Horn. detta var min första kontakt med svensk folkhögskola och blev en oförglömlig upplevelse trots min unga ålder. Säkerligen förstod jag inte allt som det undervisades i, men kursen var starten för föreläsningsföreningen, sa Gun-Brott Monell som avslutade med att utbringa ett leve för föreningen.

Kvällens föreläsare var Gudrid Hansen som inledde med att betona stoltheten över att vara en av kommunens Kindaambassadörer och över att hon till delats kommunens kulturpris.

Gudrid fortsatte sedan med att berätta om hur hennes författarskap föddes och hur det har utvecklats genom åren och prata utifrån rubriken "En stannfågel flyger kort men sjunger även på vintern".

- Med stannfågel menar jag de människor som väljer att bli kvar i sin hembygd och där är jag en av många, sa Gudrid Hansen.

Gudrid berättade om sin barndom i Kölefors, hennes hem i Kristineberg och om sina sju år då hon drev Café Columbia och Kisa Emigrantmuseum.

Gudrid bjöd på både fin lyrik och mustiga berättelser som "Gravöl ve åna" och en text med titeln "Det vackraste rummet" ur hennes kommande bok "Genom glaset".

Den 27 februari är nästa föreläsningskväll i Horn och då kommer Jerker Carlsson att berätta om torp, gårdar och miljöer i Åsundenområdet, varvat med sång och musik med Sofia Fälth och Erik Zentio.

Föreläsningsstart med tal och blommor

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler