Så påverkas hotellnäringen i Kinda

Coronaviruset slår hårt mot Kindas hotellnäring. Rimforsa Strand har fått många avbokningar, Horns vandrarhem likaså, medan Kisa Wärdshus tänker om och levererar ut lunchen i stället.

Kisa Wärdshus är en av flera verksamheter i Kinda som får tänka om när coronaviruset påverkar.

Kisa Wärdshus är en av flera verksamheter i Kinda som får tänka om när coronaviruset påverkar.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-03-16 18:00

Både handel och ekonomin påverkas av coronaviruset. På hotell- och restaurangnäringen i Kinda har det sett lite olika ut.

På Rimforsa Strand har de märkt av att läget är tufft och att många bokningar till den kommande helgen har avbokats. 

– Det är oerhört många avbokningar och vi har haft flera möten om hur vi ska hantera detta. Det är ett väldigt tufft läge just nu, säger ägaren Veronica Eriksson och fortsätter.

– Till helgen skulle vi haft 64 gäster. Just nu har det bokats av så många att det bara är 15 kvar, säger hon.

Horns vandrarhem drivs av paret Kenneth Johansson och Ewa Pettersson och hos dem har i stort sett alla bokningar inom närtid avbokats. 

– Det är inte bra för ekonomin såklart, men jag tror att vi ska kunna klara det, säger Kenneth Johansson.

I deras fall äger de fastigheten själva och har inte så stora kostnader varje månad. Därför tror han att de kan klara av en något kärvare period.

– Jag tror absolut att många andra som är verksamma i branschen har det betydligt tuffare än oss, säger Kenneth Johansson.

Andreea Bernicu är VD för Växtkraft Kinda och hon märker av det kämpiga läget. Besöksnäringen anser hon vara en av de allra viktigaste för Kinda och nu ser hon att alla hjälps åt.

– Min bild är att alla vill komma ur den här dåliga perioden och att det gäller att tänka till nu. Vi gör vad vi kan för Kindas näringsliv och vi följer alla beslut och informerar i den allra största utsträckning som det går. Vi räknar med att det nog kommer att vara rätt så tufft ett tag framöver, säger Andreea Bernicu.

Hon säger även att hon ser positivt på det nya krispaketet som regeringen beslutade om under måndagen. 

Kisa Wärdshus gick i helgen ut via Facebook att de tänker om och börjar att leverera hem lunchlådor som ett alternativ till lunchserveringen.

– Vi ser att många är försiktiga just nu med att vistas i miljöer med många andra människor. Därför tyckte vi att det här var en bra idé och vi vill hjälpa alla som drabbas i den här krisen, säger wärdshusets Sofia Forsberg.

Även deras hotellverksamhet har de märkt av något fler avbokningar än vanligt. I nästa vecka ska de även få besökare från Danmark och Norge, men där tvekar de inte att säga ifrån i fall de är det minsta sjuka.

– Då kommer vi inte att ta emot dem. Vi uppmanar till försiktighet, säger hon.

Vandrarhemmet i Horn har fått många avbokningar, men hoppas att det är en tillfällig svacka.
Vandrarhemmet i Horn har fått många avbokningar, men hoppas att det är en tillfällig svacka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!