Reagerar på beslutet om turistbyrån: "Det är oroande"

Beslutet att lägga ned den fysiska turistbyrån i kommunhuset får Kisa handel och service centrumsamordnare Gudrid Hansen att reagera. "Jag tycker att det är väldigt förvånande att man går åt den riktningen", säger hon.

Centrumsamordnarn Gudrid Hansen riktar kritik mot kommunens beslut att lägga ned den fysiska turistbyrån i kommunhuset. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) delar inte Hansens oro.

Centrumsamordnarn Gudrid Hansen riktar kritik mot kommunens beslut att lägga ned den fysiska turistbyrån i kommunhuset. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) delar inte Hansens oro.

Foto: Kollage

Kinda kommun2021-02-05 13:55

Gudrid Hansen, centrumsamordnare för Kisa handel och service, framför via mejl argument mot kommunens beslut att lägga ned den fysiska turistbyrån i kommunhuset. 

Turistbyrån ska istället digitaliseras och i tre månader om året integreras i andra lokaler. Förändringen beräknas spara 300 000 kronor under 2021 och 350 000 kronor om året från och med 2022.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) kommenterade i vår tidigare artikel att han inte ser besparingen i fokus, utan ser detta som en möjlighet att "digitalisera och modernisera" verksamheten.

Gudrid Hansen menar att det finns en övertro på att den digitala servicen kan ta över det fysiska mötet.

undefined
Kisa handel och service centrumsamordnare Gudrid Hansen.

"Fysiska möten kan ge betydligt mycket mera information och skapa goda relationer mellan kommun/besökare", skriver Hansen.

Turismansvariga Ann-Louise Södersten berättade efter beslutet att man kommer att kunna mejla och ringa henne med frågor.

– Javisst, men det får inte tränga undan med det personliga mötet. Ett telefonsamtal kan aldrig ersätta det, säger Hansen över telefon.

I mejlet skriver Hansen också att själva besparingen skulle kunna leda till större kostnader i förlust av besökande utifrån.

Hansen ger förslaget att man skulle kunna ha turistbyrån på en annan plats än tidigare. Hon ger Biblioteket som exempel.

Jerker Carlsson, som tidigare varit kultur- och fritidschef i Kinda och är engagerad i Södra Kinda Bygdegille, är också inne på att en biblioteks belagd turistbyrå skulle kunna varit en möjlig väg att gå.

undefined
Jerker Carlsson har tidigare varit kultur- och fritidschef i Kinda och är engagerad i Södra Kinda Bygdegille.

Han vill inte värdera kommunens beslut om turistbyrån.

– Vi måste leva både i det gamla och nya systemet tror jag. Det är bara att se när man själv är turist. Visst, man söker på nätet, men man vill gärna ha den där kartan, broschyren eller få ett samtal om tips, säger Carlsson.

I beslutets tjänsteskrivelse pekas Kindas bibliotek ut som potentiella lokaler för verksamheten under den tid turistbyrån ska bedrivas fysiskt.

undefined
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Mikael Österling (L) svarar på argumenten via SMS:

"Jag delar inte oron utan ser att denna förändring syftar till att utveckla verksamheten på ett positivt sätt. Jag tror istället digitaliseringen ökar tillgängligheten, inte bara genom att servicen inte är bunden till en plats utan också genom att minska begränsningar i öppettider eller utpekade säsonger.".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!