Ingemar Bengtsson trivs med målandet

Under många år var Ingemar Bengtsson ett välkänt namn för många Kindabor då han först drev Hemköp och senare Frideborg Interiör. Dessutom var han aktiv i flera föreningar. Idag lever han ett mer tillbakadraget liv i Norrköping.

Ingemar Bengtsson drivs bra med anonymiteten i en större stad som Norrköping.

Ingemar Bengtsson drivs bra med anonymiteten i en större stad som Norrköping.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-01-02 20:00

Ingemar Bengtsson är född i Eskilstuna men levde sina ungdomsår i Norrköping.

Fram tills han var 31 år arbetade han som utesäljare och som anställd på olika livsmedelsbutiker. 1991 sökte Hemköp i Kisa, som då hette Vivo Favoriten, en försteman som jobbade som butikschefens närmsta kollega. Ingemar Bengtsson sökte jobbet och fick det.

På Vivo Favoriten stannade han i fyra år och det var en arbetsplats som satte avtryck hos honom.

– Jag trivdes väldigt bra och det var roligt att komma till Kisa, säger han.

Av flera anledningar ville han söka sig vidare. Han arbetade som butikschef på flera Hemköp-butiker i Linköping och även i Mjölby under en period. Det var här som Ingemar Bengtsson såg att Vivo-butiken i Kisa var till salu och han kände ett stort sug att komma tillbaka.

Tillsammans med dåvarande hustrun tog de över butiken 2001. Butiken var i det skedet försatt i konkurs, men de var fast beslutna om att få igång ruljansen igen. Skulden betalades av enligt plan och sakta men säkert började de investera för att förbättra butiken.

– Jag har alltid känt en viss rastlöshet i kroppen och har sällan stannat längre än fyra år på något jobb. Hemköp drev vi i drygt nio år och det var väldigt fina år, säger Ingemar Bengtsson.

Samtidigt som affären kom alltmer på fötter var Ingemar Bengtsson också väldigt aktiv inom föreningslivet i Kisa. Dels var han under en period ordförande i Kinda golfklubb och även aktiv inom Lions. Under åren på Hemköp arbetar han sex dagar i veckan och han säger själv att under de nio åren hade han endast en veckas sammanhängande semester. Med andra ord var det en period som även var hektisk med både jobb och fritid.

2011 väljer de att sälja butiken på grund av att energin för att fortsätta hade minskat. Ett år senare öppnar de present- och inredningsbutiken Frideborg Interiör i Kisa. Hösten 2016 har de separerat och Ingemar Bengtsson väljer att sälja affären och lämna Kisa.

– Barnen hade flyttat iväg och jag hade ingen annan direkt koppling till Kisa. Då kände jag för att flytta därifrån och börja om på nytt, säger Ingemar Bengtsson.

Här börjar ett helt nytt kapitel i hans liv. Han får tag på en lägenhet i Norrköping och han börjar söka jobb och förströr dagarna delvis med att måla. Då var han helt inställd på att inte ha någon chefsposition och när han såg en jobbannons där ett lokalt taxibolag sökte chaufförer, kände han att det kanske skulle vara något för honom.

Ingemar har nu kört färdtjänst i Norrköping med omnejd i ett och ett halvt år och det är ett jobb som han trivs bra med. Det bästa med arbetet säger är att få träffa människor, och att kunna släppa jobbet när arbetsdagen är slut. Det har gett honom mer tid till att skapa sina målningar.

– Jag har alltid gillat att måla. Jag börjar oftast att dra några streck och så växer det fram därifrån, säger han.

Det var när han flyttade till Norrköping som målandet tog fart ordentligt. Han vet sällan hur verket ska se ut när han börjar, men det han vet är att det ger honom lugn och ro.

– Jag har absolut ingenting emot Kisa eller det liv jag levde där, men här i Norrköping blir jag lite mer bara en i mängden. Jag trivs med anonymiteten och det känns som det rätta för mig, säger Ingemar Bengtsson.

Ingemar Bengtsson målar sina verk med tuschpennor.
Ingemar Bengtsson målar sina verk med tuschpennor.
Ingemar Bengtsson

Ålder: 59

Född: I Eskilstuna

Familj: Bor själv i centrala Norrköping. Har två barn, Simon, 29, och Malin, 26.

Yrke: Färdtjänstchaufför

Intressen: Målning, träning och naturupplevelser

Favoritplats i Östergötland: Finns så många, kan inte rangordna dem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!