Efter boomen: "En ordentlig satsning på friluftsliv"

2021 är friluftslivets år och med coronapandemin har intresset för naturen ökat. Med det genomför Kinda kommun en rad satsningar – bland annat på fler och säkra grillplatser.

Tre separata satsningar, samtliga inriktade på friluftsliv. Det är Kinda kommuns plan under 2021.

Tre separata satsningar, samtliga inriktade på friluftsliv. Det är Kinda kommuns plan under 2021.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2021-03-04 08:02

Redan under förra året tilldelades kommunen ett så kallat LONA-bidrag, Naturvårdsverkets stöd för lokala naturvårdssatsningar, på 90 000 kronor. Hälften av summan har hittills använts för att skapa en digital naturkarta, både via en applikation och en hemsida, där information om allt från vindskydd och kanotleder till naturreservat och ställplatser i Kinda har samlats. Än är den inte helt klar – men enligt fritidshandläggaren Axel Karlsson är arbetet en bra bit på vägen:

– Pandemin har gjort att vi har kunnat fokusera på det digitala arbetet, så vi hoppas att så mycket som möjligt ska bli klart till sommaren. Sista halvan av bidraget får vi först när vi har presenterat slutrapporten.

undefined
I slutet av februari 2021 skickade Kinda in en bidragsansökan till Region Östergötland. Förhoppningen är att kunna säkra upp, men också anlägga fler, grillplatser runt om i kommunen.

I slutet av februari i år skickade kommunen in ytterligare en bidragsansökan, den här gången till Region Östergötland. Förhoppningen är att regionen ska bevilja ett stöd på 30 000 kronor för att kommunen, under 2021, ska kunna se över säkerheten vid befintliga grillplatser. Eventuellt kan det även bli aktuellt att anlägga nya grillplatser.

– Vi har bara gjort en kort analys hittills så det är för tidigt att säga exakt var och hur vi kommer att rusta upp. Vi ville nappa på chansen att ta del av medlen och sedan får vi, i dialog med berörda parter, komma fram till vilka grillplatser som är aktuella, förklarar kommunens Axel Karlsson och fortsätter:

– Anledningen till att vi vill göra det här är dels för att intresset för friluftsliv har ökat, det började redan innan pandemin, men också för att det just nu pågår ett regionalt kvalitetsförstärkningsprojekt kring Östgötaleden. Kinda har en fantastisk natur och vi vill göra det enklare för både besökare och invånare att upptäcka den.

undefined
Kisa scoutkår är en av de föreningar som genomför aktiviteter under friluftslivets år. Bland annat utvecklar de sitt kanotstall vid Kisaån.

Vid sidan av detta, trots pandemins osäkerhetsfaktorer, planerar kommunen i samband med friluftslivets år en rad aktiviteter tillsammans med föreningslivet. Datum, tid och plats har dock inte kommunicerats än.

– Vi har en fin uppslutning bland föreningarna och har några aktiviteter där man, om läget förbättras, kan träffas på ett smittsäkert sätt utomhus. Tillsammans med våra två projekt blir den en ganska ordentlig satsning på friluftsliv.

Behöver det bli enklare att ta del av Kindas natur?

– Vi kan ständigt bli bättre, så är det, och att göra naturen mer tillgänglig är något som man jobbar för runt om i hela landet, svarar Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!