Beskedet: Den nya oppositionen överklagar maktskiftet

Flera partier i Kindas kommunfullmäktige ifrågasätter lagligheten i det maktskifte som klubbades igenom under måndagskvällen. Tillsammans överklagar de beslutet till rätten.

Hans Måhagen (S), Erik Andersson (V) och Pierre Ländell (LPo) meddelar, tillsammans med Miljöpartiet, att de kommer att överklaga maktskiftet till rätten.

Hans Måhagen (S), Erik Andersson (V) och Pierre Ländell (LPo) meddelar, tillsammans med Miljöpartiet, att de kommer att överklaga maktskiftet till rätten.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-02 11:00

– Om det är rätt eller fel att en minoritet kan ta över styret och avsätta en annan minoritet, eller om det faktiskt behövs en majoritet, är inte juridiskt utrett. Därför vill vi att förvaltningsrätten prövar ärendet, förklarar Hans Måhagen (S).

Hans parti har, tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Landsbygdspartiet oberoende, utkristalliserat sig som kommunens nya politiska opposition. Med stöd av Sverigedemokraterna tog den nya koalitionen Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna över makten vid måndagens extrainsatta kommunfullmäktige (KF). Oppositionen kommer att, inom den närmaste tiden, överklaga KF-beslutet till rätten. Samtidigt kommer de att begära inhibition, alltså att maktskiftet ej verkställs innan den rättsliga prövningen är färdig.

undefined
De fyra partierna kommer med överklagan att begära så kallad inhibition. Om rätten beviljar ansökan betyder det att maktskiftet inte kan verkställas förrän en rättslig prövning är färdig.

– För oss finns det ingen ny majoritet i Kinda – det blev ännu mer tydligt då SD kandiderade till rollen som oppositionsråd. Utifrån vårt sätt att se på lagen är det här skiftet inte lagligt och det är rimligt att rätten utreder det. Vad jag förstår skulle det bli ett prejudikat, konstaterar Erik Andersson (V).

Ställer inte en överklagan bara till det ännu mer?

– Om vi ska vara helt ärliga tyder inte det här maktskiftet på att vi har fått någon ordning och reda politiskt. För mig handlar det om det principiella – att kommunallagen följs.

Även Claes Brandén (MP) och Pierre Ländell (LPo) bekräftar att deras partier kommer att ställa sig bakom överklagan.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!