Bygdegillet har genomgått en föryngring

Södra Kinda bygdegille har under de senaste åren stått för en föryngring i sin styrelse. Det vill de ska synas i deras aktivitetsprogram.

Södra Kinda bygdegille vill nå en bred målgrupp genom föryngring av styrelsen. Från vänster, Rune Jonsson, ledamot, Ing-Mari Hjelte, sekreterare, och Jerker Carlsson, ordförande.

Södra Kinda bygdegille vill nå en bred målgrupp genom föryngring av styrelsen. Från vänster, Rune Jonsson, ledamot, Ing-Mari Hjelte, sekreterare, och Jerker Carlsson, ordförande.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-03-02 22:00

– För ungefär två år sedan kände vi att föreningen blev på sätt som vis lite nyvaknad. Vi kom in flera i styrelsen som ledde till en klar föryngring, vilket vi tycker är jätteviktigt, säger Jerker Carlsson, föreningsordförande.

Södra Kinda bygdegille har ett fokus på att bevara och lyfta fram byggnadsminnen i framför allt Horn, Hycklinge och Kindas södra områden.

Att få in flera styrelsemedlemmar som är lite yngre ser Jerker Carlsson som något som skapar en större idérikedom. Föreningen arrangerar varje sommar flera aktiviteter där bland annat stadsvandringar är en stor del, och Jerker Carlsson säger att idéer från de yngre styrelsemedlemmarna har påverkat både årets och förra årets program.

– Så vill vi fortsätta jobba, samtidigt som vi självklart också vill hålla kvar vid traditioner som vi har haft, säger han.

Något som han tycker sig se som ett intresse hos allt fler yngre och som också märks i deras kommande program, är byggnadsarkitektur. I mitten av juli arrangerar de en arkitekturvandring i centrala Horn där de tittar närmare på byggnadsverk och dess arkitektur.

Föreningens yngsta styrelsemedlem är 28-åriga Elin Torstensson som har varit med i ett år. Hon ser också att en föryngring är nödvändig och att hon själv har ett stort intresse av att engagera sig i en sådan här förening.

– Jag är väldigt intresserad av kulturhistoria och jag tycker att vi nu når en bred målgrupp, säger Elin Torstensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!