(C): Vården måste stärkas på landsbygden

Nära vård måste stärkas på landsbygden. Det tycker Centerpartiets landstingsgrupp som i en motion tidigare i vår föreslog att landstinget i Kalmar län skulle ta fram en plan för hur vårdkedjan ska stärkas över hela regionen.

Jessica Rydell (MP) tycker inte att det finns fog för Centerpartiets oro för vård i glesbygdsområden.

Jessica Rydell (MP) tycker inte att det finns fog för Centerpartiets oro för vård i glesbygdsområden.

Foto: Ilkka Ranta

Kalmar län2018-06-01 18:00

Motionen fick inget bifall – utan besvarades med att det ständigt pågår ett utvecklingsarbete inom landstinget.

Nu oroar sig Centerpartiets ledamöter för att det inte finns en plan för hur nära vård på landsbygden ska ske.

"Vad värre är – det finns ingen ambition i den politiska ledningen att ta fram en sådan plan heller”, skriver landstingsgruppen i ett pressmedelande undertecknat Christer Jonsson.

”I dagsläget ser vi en centraliseringsvåg mot sjukhusorterna. Exemplen är flera; om man som ölänning ska besöka det så kallade Ölandsteamet måste man åka till Kalmar. Och sedan distrikstsköterskemottagningarna avvecklades har den Nära vården kommit längre bort från människorna, i och med att primärvården då lämnat flera orter”, skriver de vidare.

Men miljöpartisten Jessica Rydell som är landstingsråd med ansvar för primärvården menar att det inte finns något fog för centerpartisternas missnöje.

– Vi gör redan mycket för att den nära vården ska var just nära och tillgänglig även för dem som bor i glesbygd. Det är en högst aktuell fråga för oss.

Vad gör ni till exempel?

– Vi satsar 40 miljoner kronor extra just på det här. De här pengarna, som betalas ut till vårdcentralerna, är öronmärkta för olika former av vård i glesbygd.

– Vi har också öppnat upp för möjligheten att starta filialer. Något man tagit fasta på och förverkligat i Alsterbro i Nybro kommun och i Vissefjärda, Emmaboda kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!