All grillning i länet förbjuds

Från och med måndag klockan 12.00 är all typ av grillning förbjuden i Kalmar län.

Foto:

Kalmar län2018-07-23 11:58

Länsstyrelsen inför ett skärpt eldningsförbud i hela länet från och med lunchtid på måndagen. Det innebär att det även är förbjudet att grilla med alla typer av grillar, det inkluderar även stormkök, gasolgrillar, kolgrillar och liknande. Förbudet gäller på alla platser, även på egen tomt, uppger Länsstyrelsen.

- Det gäller alla typer av grillar som kan orsaka en brand på något sätt. Beslutet har alla kommuner i Kalmar län fatta gemensamt. Det är på grund av den extrema torkan som vi upprättar förbudet, säger Peter Helge, räddningschef i beredskap vid Västerviks kommun.

Hur länge förbudet kommer gälla är inte bestämt.

- Det gäller tillsvidare. Det är tråkigt men nödvändigt. Det är ju väldigt torrt i hela landet och brandrisken är hög just nu, säger Peter Helge.

Om man ser någon elda rekommenderar polisen att man påtalar för personen att det är förbjudet. Om elden riskerar att sprida sig ska räddningstjänsten kontaktas.

Bryter man mot förbudet kan det leda så långt som till fängelsestraff.

- Eldar man så bryter man mot lagen om skydd mot olyckor och det är dagsböter i som delas ut. Skulle det vara så att elden har spridit sig, om än bara lite bit, säg till ett campingbord, då rubriceras det som allmänfarlig vårdslöshet. Det kan leda till fängelse, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Polisen har fått in många samtal om personer som bryter mot eldningsförbudet i helgen ,främst i Malmö. I Kalmar län har polisen fått in tre samtal om personer som brutit mot eldningsförbudet.

– Det är resurskrävande, resurser som borde gå till viktigare saker än att säga till personer som borde ha vett att inte elda, säger Calle Persson.

Straffet för allmänfarlig vårdslöshet i normalgrader är dagsböter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grövre kan det bli ett fängelsestraff på upp till två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!