Kajor orsakar problem

Kajor är fortfarande ett problem i Vimmerby.

Kajor är fortfarande ett problem i Vimmerby.

Foto: Olle Bolander

Politik2018-08-15 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste ett reportage i denna tidning att Vimmerby kommun fortfarande har stora problem med kajor. Man har försökt/försöker med det mesta som går att göra genom fågelskrämmor, ta bort träd med mera men inget hjälper.

Jag är inte förvånad för kajor är smarta och vänjer sig snabbt. Tar man bort träd från ett ställe förflyttar sig kajorna bara till ett annat och i så fall skulle man behöva ta ner vartenda träd i Vimmerby och det tror jag inte någon vill göra, och det skulle inte hjälpa kajproblemet heller för den delen.

Jag har full förståelse för kommuninvånarna och turisternas reaktioner. Har själv upplevt detta och det är allt annat än trevligt. Fågelspillning kan dessutom i sällsynta fall framkalla salmonella samt parkerade bilars lack kan ta skada om det blir fågelspillning där.

Man har försökt allt säger kommunen men det finns en sak som man inte provat och det är en motion som vi lämnade in i april månad om att fånga kajorna i fällor enligt Lindesbergsprojektet.

Lindesbergs kommun i Västmanland har också väldiga problem med kajor och detta har varit det mest effektiva sättet.

I vår motion skrev vi att det är som att kliva rakt in i en Hitchcockfilm och vi vill med denna motion att Vimmerby kommun tar kontakt med Lindesberg för att få råd och kunskap om denna fälla samt att kommunen införskaffar detta och provar.

Eftersom man provat med allt och ingenting har hitintills visat sig fungera är det bortkastat med både tid och pengar att ytterligare sätta upp fågelskrämmor och såga träd.

Nu hoppas vi på att kommunen tar till sig av vår motion och gör slag i saken och tar kontakt med Lindesbergs kommun omgående. Inte om ett halvår eller ett år utan nu. Alla goda råd är bra, utom de dåliga.

Läs mer om