Marken får godkänt som industrimark

Fabriken totalförstördes vid en våldsam brand den 1 maj 2017. När resterna av byggnaden var borta gjordes en markundersökning i jakten på eventuella föroreningar.

Där gamla Stoppmöbler låg finns nu en stor grusplan. Den får nu okej från miljö/bygg. Markproverna visar inte några stora föroreningar.

Där gamla Stoppmöbler låg finns nu en stor grusplan. Den får nu okej från miljö/bygg. Markproverna visar inte några stora föroreningar.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-04-18 13:00

Eftersom fabriken brunnit och räddningstjänsten sprutat mycket vatten på elden, fanns en misstanke om att föroreningar letat sig ner i marken. 

Misstankarna blev inte mindre, av att det sedan långt innan Stoppmöblers tid varit ett sågverk på platsen.

– Där brukar det kunna bli en del föroreningar, säger Anders Karlsson, inspektör på Miljö- och hälsokontoret i Hultsfred.

I samband med att marken bytte ägare gjordes en markundersökning på tomten. Och till stor glädje på för alla inblandade visade den inte på några större halter av miljögifter.

– Det hittades lite grann, säter Anders Karlsson, men inget alarmerande.

Det betyder att marken kan frikännas, som duglig. Om än med vissa restriktioner.

– Man kan inte köra massor därifrån och tippa hur som helst, säger Karlsson. 

– Det som finns ligger i mitten på området och ganska djupt ner i marken och man måste gräva för att komma åt dem

Så undersökningen visar att marken är tjänlig som industrimark även fortsättningsvis. Vilket också gör den lämplig för sitt nuvarande ändamål. Som personalparkering för närmsta grannen, Plannja.

– Nu har vi stängt det här ärendet. Nu är det äntligen avslutat, säger Anders Karlsson.

Ärendet har legat öppet länge, nästan ända sidan branden.

Stoppmöbelfabriken i Järnforsen brann första maj 2017, och blev en våldsam brand som tog flera dygn att släcka. När det brann som mest, syntes rökpelaren ända från rondellen i Målilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!