"Jag behöver VAM-dagar, inte fester"

Insändare2018-10-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klackarna i taket, i torsdags var det fest för anhörig­vårdare på hotell Hulingen!

Inget ont mot kommunens engagerade anhörigsamordnare som arrangerade festen, men det finns minst tre anledningar varför en sådan fest (hur trevlig den nu må varit) ändå slår lite fel:

1) Anhörigsamordnarnas aktiviteter är oftast förlagda vardagar, dagtid. Den omtalade festen arrangerades en vanlig torsdag från kl 15. Vilken heltidsarbetande ­anhörigvårdare har tid då?

2) Sedan festens innehåll, precis som andra aktiviteter som man bjuds på som anhörigvårdare: förlåt, men många aktiviteter påminner mig om sånt som pensionärer skulle vara intresserade av, inte min IT-generation.

3) Men det allra viktigaste: Jag som anhörigvårdare behöver inga schlager-, quiz- och bingokvällar, inga bussresor eller grötfester. Har tilltäckligt att göra med mitt jobb, samt att sköta om morsan, hemmet och trädgården. Det blir knappt någon ledig tid alls, kanske nån ynka timme varje dag.

Jag skulle behöva ett helt annat stöd: Småbarns­föräldrar kan ta ut 120 VAB-dagar per år, med pengar från Försäkringskassan. När min 87-åriga morsa är sjuk då kan jag som dotter och anhörigvårdare inte ta ut en enda VAM-dag (vård av mamma). Då blir det i stället semesterdagar som ryker. Är det okej? Nej, det är inte okej. Jag vet att ni hjärtegoda anhörigsamordnare inte kan ändra på denna orättvisa, men VAM/VAP-dagar är det som vi anhörigvårdare verkligen behöver. Då skulle jag känna mig stöttad och uppskattad av samhället.