Brister på sjukhus – hotas med miljonvite

Överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus har lett till allvarliga vårdskador hos patienter, menar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Region Västernorrland hotas nu av ett vite på 15 miljoner kronor.

Region Västernorrland riskerar ett vite på 15 miljoner kronor. Arkivbild.

Region Västernorrland riskerar ett vite på 15 miljoner kronor. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vård2022-04-29 11:29

Antalet disponibla vårdplatser på sjukhuset motsvarar inte behovet, enligt Ivo som anser att sjukhuset måste kunna tillhandahålla minst 219 platser.

Enligt myndigheten var antalet vårdplatser i mars 170 stycken.

"Den höga överbeläggningsgrad som har rått vid Sundsvalls sjukhus under några år medför förhållanden som innebär att patienter som är i behov av sluten vård vid sjukhuset placeras på platser som inte är i ändamålsenliga lokaler och som inte har den utrustning eller den personal som krävs för patientens medicinska behov", skriver Ivo.

Risk för vårdskador

Ivo bedömer även att situationen med överbeläggningar har medfört allvarliga vårdskador samt risker för allvarliga vårdskador för patienter.

"Vi delar bilden av de brister vid sjukhuset i Sundsvall som Ivo lyfter i sin rapport bland annat kring återkommande överbeläggningar och bristen på disponibla vårdplatser", säger regiondirektör Åsa Bellander i ett skriftligt uttalande på regionens hemsida.

"Grundproblemet är det ansträngda bemanningsläget som vi haft under flera år inom hälso- och sjukvården", säger hon vidare.

Sedan årsskiftet har Sundsvalls sjukhus drabbats av massuppsägningar. Bakgrunden är delvis ilska och frustration efter regionpolitikers beslut att bara höja lönen för 500 utvalda sjuksköterskor.

Överklagade beslut

I höstas riktade Ivo ett liknande krav på Region Uppsala och Akademiska sjukhuset att tillgängliggöra fler vårdplatser annars riskerade man ett vite på 20 miljoner kronor. Ivo har vid flera tillfällen bedömt att det finns allvarliga brister som äventyrar patientsäkerheten på sjukhuset.

Regionen överklagade beslutet och fick rätt av kammarrätten i Göteborg i våras.

När det gäller Region Västernorrland har man till den 30 september på sig att tillgängliggöra nya vårdplatser på sjukhuset annars riskerar man vite på 15 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!