Länsstyrelsen varnade kommunen för skredrisk

Det är oklart vad som orsakade helgens omfattande skred utanför Stenungsund. Men redan för tre år sedan larmade länsstyrelsen om riskerna med att bygga i området. –Det är ett under att inte fler kom till skada, säger Andreas Lidholm, tillförordnad chef på länsstyrelsen till TT.

E6 båda körfält trycktes nästan 50 meter västerut vid skredet.

E6 båda körfält trycktes nästan 50 meter västerut vid skredet.

Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Trafik2023-09-25 10:10

I ett yttrande till Stenungsunds kommun från 2020, som P4 Väst var först att rapportera om, hävdade länsstyrelsen att marken i området är olämplig för bebyggelse.

Myndigheten såg risker för olyckor, översvämningar och erosion och var kritisk till det byggprojekt som dragits i gång i anslutning till E6:an i höjd med Stenungsund. Även Statens geotekniska institut (SGI) gjorde samma bedömning.

Länsstyrelsen skrev bland annat att detaljplanen inte kunde accepteras under "nu kända förhållanden".

Planen upphävdes aldrig

Andreas Lidholm, länsarkitekt och tillförordnad chef på samhällsbyggnadsenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland, uppger att Stenungsunds kommun efter yttrandet gjorde flera justeringar.

– Förenklat handlar det om två delar. Dels genomförandet av avtalet mellan kommun och exploatör men också om hur man ska hantera huvudmannaskapet för platsen. SGI tryckte på att kommunen ska vara huvudansvarig för vägarna för att säkerställa god kvalitet, säger Lidholm.

– Kommunen gjorde ett antal förtydliganden utifrån det vi påpekat och därav valde vi att inte upphäva planen, fortsätter han.

TT: Hur ser du på helgens jordskred med tanke på den kritik som ni framförde redan 2020?

– Det är fruktansvärt. Men det är viktigt att poängtera att detta är inget unikt projekt och det är ingen unik detaljplan. Vi är ett län med svåra förutsättningar, inte bara vad gäller geotekniska frågor utan också om stigande vattenflöden och så vidare. Såna här yttranden gör vi till andra kommuner också, säger Andreas Lidholm.

"Får titta på det"

Flera personer skadades lindrigt i det omfattande jordskredet – där vägen flyttade sig nästan 50 meter – som inträffade tidigt under natten till lördag. Enligt räddningstjänsten har skredet berört ett område på cirka 700 gånger 200 meter.

Vad som kan ha orsakat händelsen ska utredas på flera håll.

Polisen inledde efter skredet en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse. Den rubriceringen ändrades under måndagen till miljöbrott.

Det finns uppgifter om att det dumpats stora mängder schaktmassor i närheten av motorvägen, vilket bland annat Aftonbladet rapporterat.

Kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) uppgav på måndagen att man ska titta närmare på länsstyrelsen ursprungliga kritik.

– Det brukar finnas synpunkter på de flesta planer man tar fram kring geotekniken. Men man brukar kunna kompensera det med olika åtgärder. I det här fallet får vi titta på det speciellt, säger han till P4 Väst.

Kartan visar omledning av trafik på E6 efter avstängningen av europavägen mellan Stenungsund och Ljungskile.
Kartan visar omledning av trafik på E6 efter avstängningen av europavägen mellan Stenungsund och Ljungskile.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!