Trots boomen – färre säger att de använder AI

Färre svenskar säger att de använder AI i dag jämfört med för två år sedan. –Det går stick i stäv med den utveckling vi ser, säger Lukas Berg vd på analysföretaget Insight intelligence.

Flera AI-tjänster, däribland Chat GPT, har ökat rejält i popularitet det senaste året. Arkivbild.

Flera AI-tjänster, däribland Chat GPT, har ökat rejält i popularitet det senaste året. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Tech2023-11-21 05:00

2021 uppgav ungefär en tredjedel av svenskarna att de använde artificiell intelligens (AI) varje dag. 2023 är den siffran nere på 12 procent, enligt rapporten Svenska folket och AI 2023 från Insight intelligence. Detta trots de senaste årens massiva genomslag för AI globalt, med tjänster som Chat GPT.

– Rent statistiskt stämmer det, säger Lukas Berg och fortsätter:

– En rimlig förklaring är att många "tänker fel" kring om de använder AI eller inte. Tidigare kanske många resonerade att AI nog fanns i verktyg de använde. Nu när vi har fått mer renodlade AI-verktyg kanske många tänker att de inte använder just de tjänsterna och därför inte använder AI.

"Skäms lite"

Den tankegången har även Tobias Falk, universitetslektor vid Institutionen för data- och systemvetenskap på Stockholms universitet:

– Det har också blivit nästan lite fult att använda AI. I alla fall i vissa branscher, att det är något man skäms inför att erkänna. Man kanske använder det som stöd eller bollplank men vill inte skylta med det.

I rapporten Svenska folket och AI 2023 framgår även att det finns en rejäl skillnad i hur mycket kunskap om AI olika grupper av samhället säger att de har. Generellt sett är det de högutbildade med en hög månadsinkomst som anger att de har bra koll.

– AI riskerar att bli en klassfråga. Vi ser tydligt att intresset för AI och kunskapen man säger att man har om AI ökar med utbildningsnivå och lönenivå, säger Lukas Berg.

AI-bubbla

Tobias Falk säger att människor överlag har en alldeles för stor tilltro till vad AI kan göra.

– Människors fantasi om AI är mycket bättre än vad AI är i verkligheten.

Falk menar att AI hittills har snabbat på väldigt många processer inom olika områden, men i sig inte revolutionerat något område.

– AI underlevererar på det sättet, jämfört med bilden av AI. På ett sätt kan man säga att vi är inne i början av en AI-bubbla. Det skissas på enorma förändringar, och det kanske det blir, men det kanske inte går så fort eller blir så dramatiskt som man tänker sig.

En hel del rapportering kring AI det senaste året har handlat om potentiella katastrofer kopplade till att tekniken "kan ta över världen". En överdriven bild, anser Falk:

– Just skräckscenarierna om AI gör mer skada än nytta. I regel så är det människor som kör världen i botten.

Fakta: Svenska folkets attityder till AI

I rapporten Svensk folket och AI 2023 framgår bland annat att:

... 50 procent tror att AI kommer att skapa ett större digitalt utanförskap.

... 35 procent är positiva till hur AI påverkar dem som privatpersoner. En rejäl minskning från 2021 då 54 procent tyckte det.

... 60 procent oroar sig över att inte kunna skilja på vad som är äkta och fejk – det största orosmomenten när det handlar svenskarnas syn på AI.

... 46 respektive 45 procent pekar ut vård och brott som de samhällsområden där de är mest positiva till AI.

... 59 procent tycker att en nyhet är mindre trovärdig om AI använts för att ta fram den.

Rapporten har tagits fram av Insight intelligence i samarbete med Integritetsskyddsmyndigheten, Tietoevry, Atea Sverige och Linnéuniversitetet. 1 000 svenskar har svarat genom Kantar Sifos webbpanel. Undersökningen genomfördes under september och oktober 2023.

Källa: Svenska folket och AI 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!