MSB: Skyddsrum bör ses över

Fastighetsägare bör se över sina skyddsrum, uppmanar MSB. Men många vet inte vilka krav som ställs på skyddsrummen – och myndigheten gör därför nu en informationssatsning.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB, Anders Holmestig, VD Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, VD på Sveriges Allmännytta på dagens pressträff.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB, Anders Holmestig, VD Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, VD på Sveriges Allmännytta på dagens pressträff.

Foto: Marko Säävälä/TT

Samhälle2022-04-01 12:17

Intresset för skyddsrum i Sverige har skjutit i höjden sedan Ryssland invaderade Ukraina.

– De senaste månaderna har MSB haft 3,7 miljoner unika sidvisningar på MSB.se om skyddsrum. Det kan vi jämföra med ungefär 30 000 förra året, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.

I Sverige finns det cirka 64 000 skyddsrum med sju miljoner platser. Det senaste byggdes år 2002. Det är staten som beslutar om byggen av nya skyddsrum och som betalar för det, men fastighetsägarna har ansvar för underhållet.

– Samtidigt är det tydligt att många inte vet vad det innebär att hålla skyddsrummen i tillräckligt gott skick, säger hon.

Varierande skick

MSB inleder nu därför en informationssatsning som riktar sig till fastighetsägarna. En broschyr ska skickas ut under våren och kommer även att finnas tillgänglig på myndighetens hemsida.

MSB ansvarar för tillsyn av skyddsrummen och skicket varierar, konstaterar generaldirektören. I dag används många skyddsrum som till exempel garage eller källarförråd. Charlotte Petri Gornitzka poängterar att det inte är fel.

– Däremot är det bra om fastighetsägare ser över sina skyddsrum.

Det är dock inte aktuellt att ställa i ordning skyddsrummen för närvarande, utan de kan fortsätta att användas som förråd så länge fastighetsägaren kontrollerar att de är i bra skick.

– Oftast så handlar det om ganska enkelt underhållsarbete: till exempel att det finns skyddsrumsskyltar, att smörja gångjärn, åtgärda rostangrepp och att det ska finnas skyddsrumsutrustning, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Många frågor från fastighetsägare

Anders Holmestig, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna, säger att de får fler och fler frågor från fastighetsägare kring skyddsrum.

– Frågan har legat lite i dvala under många år och blivit aktuell nu, även om vi förhoppningsvis inte behöver använda våra skyddsrum, säger han.

Som fastighetsägare gäller det att se över sina rutiner, både gällande hur man ställer i ordning skyddsrummen och hur man kommunicerar med sina hyresgäster kring användningen av dem.

– Fastighetsägare har ett stort ansvar för att hålla skyddsrummen i skick, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!