Expert: Flagga för Israel kan öka antisemitismen

Att hissa den israeliska flaggan i sympati kan leda till antisemitiska incidenter i Sverige. Konflikten har en unik förmåga att sprida sig till andra samhällen, enligt Israelexperten Anders Persson. –Jag tror att det kommer att leda till protester och kanske även flaggskändningar, säger han.

Runt om i Sverige har det hissats israeliska flaggor för att visa solidaritet. Arkivbild.

Runt om i Sverige har det hissats israeliska flaggor för att visa solidaritet. Arkivbild.

Foto: Lindsey Wasson/AP/TT

Samhälle2023-10-11 18:29

Kalmar, Jönköping och Stockholm – flera kommuner runt om i landet hissar Israels flagga för att visa solidaritet efter terrorstämplade Hamas attack mot landet i helgen.

Även reklamföretaget Jcdecaux visar den israeliska flaggan på sina reklamskyltar i 15 städer, rapporterar Dagens Media.

"Unik bland konflikter"

Men att hissa den israeliska flaggan kan förarga, säger Anders Persson, Israelexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.

– Israel-Palestinakonflikten har en förmåga att spilla över på andra samhällen som gör den unik bland konflikter i världen. Jag har själv inga problem med att hissa den israeliska flaggan i solidaritet, men jag tror att det kommer att bli protester mot det på vissa håll.

Redan har demonstrationer hållits på flera platser i Sverige som kan uppfattas som ett firande av Hamas attacker mot Israel.

– När det blir oroligt i Israel-Palestinakonflikten så ser vi historiskt att antisemitiska incidenter ökar i Sverige. Så var fallet under Gazakriget 2008–2009 och 2014, säger Anders Persson och tillägger:

– Det finns grupper i det svenska samhället, framför allt inom delar av vänstern och andra propalestinska grupper eller muslimska grupper, som finner den israeliska flaggan problematisk.

Oenighet i kommuner

I en del kommuner råder i stället politisk oenighet om flaggan ska hissas eller inte. De som är positiva har på flera håll lyft att man hissade den ukrainska flaggan i samband med Rysslands anfallskrig på landet. Men att hissa Israels flagga kan ses som mer kontroversiellt, enligt Anders Persson.

– Det är extremt få i Sverige som sympatiserar med Ryssland och Putin. Därför blir det ingen konflikt eller politiskt käbbel i Sverige i frågan, och det blir oproblematiskt att hissa den ukrainska flaggan.

Han ser en risk dels för att israeliska flaggor som hängs upp kan bli vandaliserade, dels för att det i takt med att dödssiffrorna stiger i Gaza kan börja höjas krav på att även den palestinska flaggan ska hissas.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–1948) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källor: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!