Därför tystnade Hesa Fredrik

Det var en trasig nyckelbrytare som låg bakom att larmsignalen Hesa Fredrik inte ljöd som planerat klockan 15 i stora delar av Stockholms län i måndags.

Larmsignalen Hesa Fredrik sänder ut viktigt meddelande till allmänheten. I måndags uppstod ett tekniskt fel på larmet. Arkivbild.

Larmsignalen Hesa Fredrik sänder ut viktigt meddelande till allmänheten. I måndags uppstod ett tekniskt fel på larmet. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samhälle2023-12-05 15:47

Det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tillsammans med Storstockholms brandförsvar utrett felet. Nyckelbrytaren är nu utbytt, skriver MSB i ett pressmeddelande.

Att VMA-tester inte fungerar är ovanligt. Det var när larmsignalen skulle testas i måndags som felet gjorde att signalen inte ljöd i delar av centrala Stockholm samt i länets norra delar.

"I händelse av ett verkligt nödläge finns alltid en extra manöverpanel tillgänglig för att aktivera larmet", säger Håkan Marcusson som är ansvarig handläggare för utomhusvarningen på MSB, i pressmeddelandet.

Det är MSB som äger systemet för utomhusvarningen, men kommuner sköter drift och underhåll.

Förutom ljudsignalen Hesa Fredrik finns andra kanaler att sända VMA, viktigt meddelande till allmänheten, med. Dit hör sms, telefon, radio och tv samt sajten krisinformation.se med tillhörande app.

Nästa planerade VMA-test kommer som vanligt att äga rum klockan 15 den första måndagen i mars 2024, meddelar MSB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!