Stort frÄgetecken för högskoleprov i höst

Det ser ut att bli en riktig dragkamp om högskoleprovets genomförande i höst. Regeringen öppnar för ett högskoleprov i begrĂ€nsad omfattning – men de provansvariga Ă€r skeptiska. Fyra av riksdagspartierna tycker dĂ€remot att högskoleministern mĂ„ste se till provet blir av.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2020-08-27 06:15

Regeringen har tagit ett nytt beslut för att öka möjligheten att kunna genomföra högskoleprovet i höst, trots pÄgÄende pandemi. Det handlar om att kunna lÄta en begrÀnsad grupp skriva provet, nÀmligen de som inte har ett tidigare provresultat, förklarade högskoleminister Matilda Ernkrans (S) pÄ en presstrÀff pÄ torsdagsmorgonen.

– Ytterst Ă€r det smittskyddslĂ€get som avgör. Men det Ă€r en viktig pusselbit för att vi som snabbt som möjligt ska kunna ge ett högskoleprov för dem som inte har ett provresultat, sade hon.

Det Àr inte regeringen som bestÀmmer om provet ska hÄllas. Det gör Universitets- och högskolerÄdet (UHR), i samrÄd med de 21 universitet och högskolor som anordnar proven. Det Àr bara nÄgra veckor sedan UHR gav besked att höstens prov, i full skala, inte kan hÄllas av smittskyddsskÀl. UHR:s generaldirektör Karin Röding kan Ànnu inte ge besked om det blir ett prov för en begrÀnsad grupp i höst. Men hon bedömer sannolikheten som lÄg.

– Jag tror att det blir svĂ„rt, sĂ€ger hon till TT.

Knappt om tid

Karin Röding har kontinuerliga möten med rektorer för lÀrosÀtena och de ser enligt henne stora svÄrigheter med att genomföra provet i höst, Àven i begrÀnsad omfattning. Tiden Àr knapp, pÄpekar hon.

– Om provet ska ha nĂ„gon bĂ€ring pĂ„ antagningen till vĂ„rterminen 2021 mĂ„ste provet genomföras senast den 25 oktober. Det Ă€r lokaler som ska bokas, provmedarbetare som ska anstĂ€llas och vilja genomföra sjĂ€lva provdagen. Det Ă€r de 21 lĂ€rosĂ€tena som har det ansvaret.

Hans Adolfsson, rektor vid UmeÄ universitet, bekrÀftar att det finns en stor tveksamhet bland lÀrosÀtenas rektorer.

– Det Ă€r ocksĂ„ vĂ„r bedömning att det blir svĂ„rt att genomföra provet i rĂ„dande smittskyddslĂ€ge som ju Ă€r anstrĂ€ngt, sĂ€ger han till TT.

TT: Studenter fÄr ju komma till lÀrosÀtenas lokaler denna höst. Varför gÄr det dÄ inte att hÄlla högskoleprov för en begrÀnsad grupp?

– Campusbaserad undervisning kan vi styra sĂ„ att det inte blir för mĂ„nga studenter pĂ„ plats samtidigt. Det gĂ„r inte med högskoleprovet eftersom alla ska skriva det samtidigt, i hela landet, sĂ€ger Hans Adolfsson.

Mats Viberg, rektor vid Blekinge tekniska högskola, sĂ€ger till P 4 Blekinge att beskedet frĂ„n regeringen kommer för sent. Hans Adolfsson instĂ€mmer:

– Men det öppnar för att hĂ„lla ett begrĂ€nsat prov i vĂ„r, om smittspridningen Ă€r lika akut dĂ„ som i dag.

Tagit strid för

Samtidigt som UHR och lÀrosÀtena Àr skeptiska till höstprov har Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tagit strid för att provet ska ges i höst. Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin Àr kritisk till ministerns senaste besked.

– Det hĂ€r innebĂ€r ju att det inte blir nĂ„got högskoleprov i höst. Det kom inte nĂ„gon signal frĂ„n ministern om att det hĂ€r Ă€r jĂ€tteviktigt och att man vill att högskolorna ska ordna detta, sĂ€ger hon.

Att Ă€ndra i en förordning för att möjliggöra för lĂ€rosĂ€tena att genomföra provet i en mindre omfattning – det rĂ€cker inte, anser AxĂ©n Olin.

Besvikelse

Även Liberalerna Ă€r besvikna.

– Regeringens besked Ă€r en viktig delseger för vĂ„rt arbete, men det Ă€r inte tillrĂ€ckligt. Vi mĂ„ste ha ett tydligt besked, och inte minst de som skulle vilja skriva provet, att högskoleprovet kommer att genomföras i höst, sĂ€ger talespersonen Roger Haddad i ett videouttalande pĂ„ Twitter.

En viss frustration kan ocksÄ mÀrkas hos högskoleministern efter det att UHR:s och lÀrosÀtenas negativa respons blivit kÀnd.

– Regeringen har tagit ett mycket snabbt beslut för att se till att det finns möjlighet att begrĂ€nsa antalet provdeltagare. Det har gĂ„tt mindre Ă€n tre veckor sedan UHR meddelade att höstens prov stĂ€lls in. Jag förvĂ€ntar mig att universitet, högskolor och UHR tar sig en ordentlig funderare pĂ„ om detta inte ökar deras möjligheter för att genomföra provet i höst, sĂ€ger hon till TT.

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen tvÄ gÄnger per Är, en gÄng pÄ hösten och en gÄng pÄ vÄren.

Högskoleprovet Àr ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans att komma in pÄ en populÀr högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som Àr pÄ vÀg att lÀmna gymnasieskolan.

21 universitet och högskolor anordnar högskoleprovet pÄ sammanlagt cirka 120 provorter.

Vanligen anmĂ€ler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje Ă„r, varav 40–45 procent gör det för första gĂ„ngen.

Intresset var stort i vĂ„ras: NĂ€stan 70 000 personer anmĂ€lde sig till högskoleprovet som skulle ha skrivits i april, men som stĂ€lldes in.

PĂ„ höstarna Ă€r det vanligtvis fĂ€rre som skriver provet, men UHR bedömer att det tuffa lĂ€get pĂ„ arbetsmarknaden, med varsel och permitteringar, skulle fĂ„ intresset att skjuta i höjden. Myndighetens prognos Ă€r att upp mot 100 000 skulle ha anmĂ€lt sig till oktoberprovet.

Som en följd av de instĂ€llda proven har UHR fĂ„tt i uppdrag att ta fram fler högskoleprov. Minst tre prov Ă„r ska finnas tillgĂ€ngliga Ă„ren 2021–2023.

Regeringen har ocksÄ förlÀngt giltighetstiden för resultat pÄ provet, frÄn fem till Ätta Är.

KĂ€lla: UHR

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!