– Jag får hoppas att det är något de säger före valet och inte efter, säger Jomshof i en intervju med TT inför partiets Landsdagar i Karlstad som inleds på torsdagen.
Dansk Folkeparti i Danmark beskrevs tidigare som SD:s systerparti. Med sin storlek kunde de utifrån styra en borgerlig regering, men ville inte sitta i själva regeringen.
– Vi har landat i en annan slutsats, vi vill sitta i regeringen. Vi tror ändå att det är bättre, säger Jomshof.
En mängd motioner och ett nytt inriktningsprogram för politiken de närmsta två åren ska diskuteras på Landsdagarna. Partistyrelsen lägger också fram ett förslag till förhandlingsmandat för Jimmie Åkesson, som väntas bli omvald, inför och efter valet den 11 september nästa år.
Klart på förhand
Förslaget säger att SD ska kräva formella uppgörelser på förhand med andra partier och en konkret reformagenda för att stödja en statsministerkandidat i valet 2022.
– Det är klart att vi vill se annan politik, men inte till vilket pris som helst, säger Jomshof om varför partiet vill ha klara papper om inflytande och politik.
Det är en lärdom av inte minst Vänsterpartiets mellanhavanden med Socialdemokraterna, beskriver han. V har känt sig betraktade som dörrmatta av S men till slut tagit strid och satt ner foten.
– Det vill vi göra med en gång. Det är klart att M och KD säkert drömmer om att de hade kunnat slåss om våra väljare helt själva, men nu finns vi och då måste man förhålla sig till verkligheten.
– Vi kommer att kräva inflytande i förhållande till vår storlek och våra mandat, säger partisekreteraren.
Ger Åkesson mandat
Jomshof säger att han har stött på Moderater som tror att SD:s stöd är givet -- "om man slänger till oss ett köttben så kan man göra vad som helst."
– Så funkar det inte, en del av det som är nytt och tydligt är att vi ger Åkesson mandatet att lämna förhandlingar om vi inte får genomslag för vår politik.
Om mandatet syftar till att göra klart för M och KD vad priset för SD-stöd är så är det också ett försök att göra tydligt för sympatisörer, väljare och aktiva i partiet att samarbete innebär att man måste ge och ta.
– Vi måste få dem att förstå att vi inte kan få egen majoritet, vi måste samarbeta med andra.
– Det handlar om att blidka den opinionen, för den är ganska stor i partiet och ibland också på ledande positioner, säger Jomshof.
Han betecknar samarbetet med M och KD om budgetförslaget som riksdagen röstade igenom som något av en milstolpe.
– Det är ett första steg och det går att förhandla med oss, det är det viktigaste budskapet med det.