Regeringen vill se register för sprängmedel

Regeringen vill göra det svårare för kriminella att komma över legala sprängmedel. Flera myndigheter får nu i uppdrag att ta fram åtgärder – samtidigt som ett nationellt tillståndsregister för att spåra sprängmedel ska införas.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vill strypa kriminellas tillgång till sprängmedel.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vill strypa kriminellas tillgång till sprängmedel.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-10-09 16:06

– Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge med en gängkriminalitet och en grov organiserad brottslighet som fräter på det svenska samhället, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, vid en pressträff.

Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med de myndigheter som ingår i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet i uppdrag att "intensifiera arbetet med att slå ner på den olovliga användningen av sprängmedel".

"För stort flöde"

– Vi kan konstatera att det finns ett alldeles för stort flöde av legala sprängmedel till den grova organiserade brottsligheten. Det här handlar om att över linjen försvåra, säger Bohlin.

TT: Vad konkret tänker du dig för åtgärder?

– Bland annat handlar det om att MSB behöver arbeta närmare kommunerna för att vi ska få en bättre tillsyns- och tillståndsgivning. Men det handlar också om att ge de rättsvårdande myndigheterna bättre verktyg.

Dessutom tar regeringen steg mot ett nationellt register för explosiva varor.

Regler för märkning

En del av det berör regelverket för märkning av sprängmedel, där regeringen vill ha en svensk särlösning för att underlätta för polisen.

– I teorin skulle en viss typ av märkning kunna göra att man kan spåra var ett sprängmedel varit och vilken legal aktör som har medverkat till att sprängmedlet hamnat i orätta händer, säger Bohlin.

Uppdraget att ta fram åtgärder är löpande och pågår redan, medan regeringen hoppas på att det nationella registret ska kunna vara på plats den 1 juli nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!