KD vill utöka förÀldraförsÀkringen kraftigt

Kraftigt förlĂ€ngd förĂ€ldraförsĂ€kring Ă€r KD:s nya grepp i familjepolitiken. Barnomsorgspengen gĂ„r i graven. –Vi Ă€ndrar verktygen för att nĂ„ mĂ„let, sĂ€ger KD-ledaren Ebba Busch.

Ebba Busch (KD) valdes om som partiledare pÄ Kristdemokraternas riksting i Helsingborg.

Ebba Busch (KD) valdes om som partiledare pÄ Kristdemokraternas riksting i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-11-11 13:14

Runt 700 kristdemokrater Ă€r samlade i Helsingborg i helgen. Huvudnumret Ă€r en ny familjepolitik – partiets signum och dna.

– KD har under alla Ă„r drivit olika verktyg för att nĂ„ mĂ„let: mer tid för barnen. Trygga familjer Ă€r en vinst för Sverige, sĂ€ger Ebba Busch.

Partistyrelsens program innehÄller 88 punkter och mÄnga av förslagen gÄr ut pÄ att förÀldrar ska kunna stanna hemma lÀngre med sina barn. För att frigöra resurser till detta vill KD bland annat att maxtaxan i barnomsorgen ska höjas.

Strid om flerbarnstillÀgg

Den punkt som vÀckte mest debatt var ungdomsförbundet KDU:s förslag om att avskaffa flerbarnstillÀgget.

Partiledningen vÀdjade till ombuden att ta det varsamt med förÀndringar, eftersom det kommer att slÄ hÄrt mot utsatta familjer.

Till slut landade partiet i att flerbarnstillÀgget ska vara kvar, men justeras. Till exempel anser partiledningen att ersÀttningen för barn tvÄ kan slopas.

Ebba Busch Àr nöjd med rikstingets beslut.

– Det Ă€r positivt att inte familjer med mĂ„nga barn blir de som ska kompensera för misslyckad och oansvarig migration och integration under lĂ„ng tid, sĂ€ger Busch.

Flera Tidöpartier vill förÀndra eller slopa flerbarnstillÀgget. De tycker att det Àr för generöst och hindrar kvinnor, frÀmst med utlÀndsk bakgrund, frÄn att komma ut pÄ arbetsmarknaden.

Men Busch tycker att det finns andra sÀtt att komma Ät det problemet, till exempel genom att införa ett bidragstak eller att man ska kvalificera sig in i vÀlfÀrdssystemen.

Klassisk KD-politik

I det nya programmet försvinner barnomsorgspengen – efterföljaren till vĂ„rdnadsbidraget. I stĂ€llet vill KD förlĂ€nga förĂ€ldraförsĂ€kringen med sex mĂ„nader, frĂ„n dagens 13 mĂ„nader.

– Barnomsorgspengen har ibland varit svĂ„r att förklara för vĂ€ljarna och ska vi vara Ă€rliga, sĂ„ har den frĂ„gan inte lyft, sĂ€ger Bengt Germundsson, andre vice ordförande i KD och den som lett arbetet med det nya familjeprogrammet.

Han kallar den nya modellen för klassisk kristdemokratisk politik i modern tappning.

– Genom att lyfta in det i förĂ€ldraförsĂ€kringen, som redan Ă€r omtyckt och vĂ€lkĂ€nd för familjer, sĂ„ fĂ„r vi en reform som inte Ă€r valbar för kommunerna, sĂ€ger Germundsson.

Men det finns ocksĂ„ kritiska röster mot att kostnaden för att förlĂ€nga förĂ€ldraförsĂ€kringen blir hög – 15 miljarder kronor, brutto, om det utnyttjas fullt ut.

– Det Ă€r rent av populistiskt, sĂ€ger Louise Hammargren, vice ordförande i KDU.

Avlastning pÄ barnomsorg

Men Ebba Busch pekar pÄ att förslaget ocksÄ ger besparingar, om barn börjar senare i förskolan eller Àr dÀr under kortare tid.

– Det hĂ€r kommer att kunna bli en ganska stor avlastning pĂ„ barnomsorgen, sĂ€ger hon.

Dessutom ser KD satsningar pÄ familjen som ett sÀtt att komma Ät andra problem i samhÀllet, som gÀngkriminalitet och psykisk ohÀlsa bland unga.

FrÄgan Àr hur mycket av den nya familjepolitiken som kan bli verklighet. Flera av förslagen gÄr pÄ tvÀrs mot regeringens arbetslinje och exempelvis M och SD vill avskaffa flerbarnstillÀgget.

Fakta: KD:s nya familjepolitik

Successivt förlÀnga förÀldraförsÀkringen med sex mÄnader, frÄn 13 till 19 mÄnader.

Ta bort de 90 dagar som enbart ersÀtts med lÀgstanivÄn i sjukförsÀkringen.

FörlÀnga rÀtten att vara förÀldraledig frÄn jobbet pÄ heltid till det att barnet fyllt tre Är.

Avskaffa kvoteringen av förÀldraförsÀkringen.

RÀkna upp barnbidraget och bostadsbidraget för barnfamiljer med inflationen.

FlerbarnstillÀgget blir kvar, men ska justeras.

Utöka barndelen i bostadsbidraget.

Den som driver familjedaghem, det som tidigare kallades dagmamma, ska Àven kunna fÄ ersÀttning för egna och anhörigas barn.

Höj maxtaxan i barnomsorgen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!