Experten om Nasrallah: Han Àr som en papegoja

Efter koranbrĂ€nningarna har tonlĂ€get mot Sverige skruvats upp och de kritiska uttalandena duggat tĂ€tt. Men inget tyder pĂ„ att protesterna sporras av kraftmĂ€tningar i den muslimska vĂ€rlden, sĂ€ger professor Said Mahmoudi. –DĂ€remot har Iran en ganska drivande roll inom samarbetsorganisationen OIC, förklarar han.

Said Mahmoudi, professor i internationell rÀtt vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Said Mahmoudi, professor i internationell rÀtt vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-07-29 20:50

Efter koranbrÀnningarna har det shiamuslimska Irans högste ledare, Ayatolla Khamenei, bland annat anklagat Sveriges regering för att ha förklarat krig mot den muslimska vÀrlden.

I helgen var det sÄ den Iranstödde Hizbollahledaren i Libanon, Hassan Nasrallah, tur att i hÄrda ordalag fördöma hÀndelserna.

Att Nasrallah följer efter förvÄnar inte Said Mahmoudi, professor i internationell rÀtt vid Stockholms universitet:

– Han Ă€r som en papegoja. Han upprepar exakt vad Khamenei sĂ€ger för Hizbollah Ă€r betalt av Iran och de Ă€r sĂ„ tacksamma och fungerar som Irans filial i Libanon, sĂ„ det Ă€r inte alls konstigt, sĂ€ger han.

Det var dessutom den mÀktiga irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr som uppmanade sina anhÀngare att storma Sveriges ambassad i Bagdad.

”En statsangelĂ€genhet”

Men Àven frÄn sunnimuslimskt hÄll har tung kritik mot Sverige kommit.

– Den sunnimuslimska delen Ă€r av en annan sort. al-Azhar-universitetet i Kairo betraktar sig sjĂ€lva som den högsta religiösa auktoriteten bland sunnimuslimer, men Ă€ndĂ„ har det inte samma kraft. De Ă€r upprörda pĂ„ regeringsnivĂ„ och det finns protester men det Ă€r mer staten som agerar och inte folket och dĂ„ menar jag att dĂ€r kan man vĂ€nta sig mer diplomati och att det ses som en vanlig statsangelĂ€genhet, sĂ€ger Said Mahmoudi.

Enligt honom Àr det annorlunda i Iran eftersom bÄde ledarskiktet och folket reagerat, vilket ocksÄ gör att protesterna upplevs som starkare.

– Jag ser den iranska reaktionen som mer politisk pĂ„ grund av Khameneis roll och stĂ€llning och att det Ă€r en fanatisk stat. Men övriga islamiska lĂ€nder har ocksĂ„ gjort samma sak, som att kalla hem ambassadörerna och lĂ€mnat skriftliga protester. De Ă€r vĂ€ldigt upprörda men inte pĂ„ samma sĂ€tt och inga domar eller sanktioner har kommit.

Ingen tÀvling

Said Mahmoudi skulle inte bli förvÄnad om det kommer sanktioner mot Sverige likt de mot Danmark 2005 efter Mohammed-karikatyrerna. DÄ bojkottades danska produkter.

Men att se det som sker som en tÀvling i fördömanden mellan tvÄ muslimska falanger, den sunnimuslimska och den shiamuslimska, tycker han Àr fel.

– DĂ€remot har Iran en ganska drivande roll inom samarbetsorganisationen OIC och har varit drivande till att utrikesministrarna ska trĂ€ffas för att se om de kan vidta Ă„tgĂ€rder, förklarar han.

En sÀrstÀllning

Ett nytt möte med utrikesministrarna i de 57 lÀnder som ingÄr i den islamiska samarbetsorganisationen OIC Àr planerade till den 31 juli och ska handla om koranbrÀnningarna i Sverige och Danmark.

DÀr har Iran alltsÄ en sÀrstÀllning i den muslimska vÀrlden och kan pÄverka pÄ andra sÀtt, menar Said Mahmoudi.

– Andra stater har varken intresse eller möjlighet att tĂ€vla med Iran nĂ€r det gĂ€ller hur man ska hantera det hĂ€r. Iran har ett intresse att fördöma och tvinga Sverige Ă„t en riktning, men att vidta extrema Ă„tgĂ€rder tror jag inte att nĂ„got annat land Ă€r berett att göra.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!