Bottensiffror – KD laddar om i motvind

Kristdemokraterna kämpar med bottenlåga opinionssiffror och året har präglats av uppslitande interna strider. Nu laddar partiet om med en gammal hjärtefråga – familjepolitiken.

KD-ledaren Ebba Busch kämpar med dåliga opinionssiffror. Arkivbild.

KD-ledaren Ebba Busch kämpar med dåliga opinionssiffror. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2023-11-10 05:59

I helgen samlas runt 700 kristdemokrater i Helsingborg för att mejsla ut ny politik. De har ett tungt år bakom sig med infekterade personstrider och ras i opinionen. I flera mätningar under hösten har KD fått mindre än 3 procent.

KD-ledaren Ebba Busch har dessutom hamnat mitt i skottgluggen för debatten om energi- och bränslepriser, i sin roll som energi- och näringsminister.

I partiets DNA

Huvudnumret i Helsingborg väntas bli familjepolitiken. En återkomst till en kärnfråga där det historiskt sett finns stort engagemang i partiet.

– Det är jättekul. Familjepolitiken är ju partiets DNA, säger Stefan Sarmes, ordförande i ungdomsförbundet KDU.

– Jag tror att de flesta är ganska trötta på att prata personer efter det här året och kommer att inrikta sig på politiken.

Partistyrelsen vill att KD:s barnomsorgspeng – efterföljaren till vårdnadsbidraget – ska gå i graven och ersättas med förlängd föräldraförsäkring. Många av förslagen i det nya familjepolitiska programmet går ut på att föräldrar ska kunna vara hemma längre med sina barn.

KDU driver på för att flerbarnstillägget ska slopas, bland annat för att minska trångboddheten i utsatta områden. I stället för ett bidrag vill man införa ett flerbarnsavdrag för de som jobbar. Partiledningen är emot, men KDU har stöd av flera distrikt i landet.

– Jag tror att det finns ganska goda chanser att stryka flerbarnstillägget, säger Sarmes.

Cannabis, sex och sprit

En orsak till att det har varit så stort fokus på personfrågor är en ovanligt stökig process kring vem som ska toppa KD:s lista i nästa års EU-val. Den striden vanns till slut av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal.

Hon skapade rubriker när hon i strid mot partilinjen förespråkade legalisering av cannabis och berättade att hon själv använt det. Något hon numer tar avstånd från.

Skyttedal polisanmälde också partisekreteraren Johan Ingerö för en händelse som ska ha inträffat för flera år sedan på en efterfest efter en EU-valvaka. Förundersökningen lades ned men Ingerö lämnade ändå sin post. En felrekrytering, enligt Ebba Busch.

Att behöva prata om cannabis, sex och sprit när de möter väljare känns säkerligen inte särskilt inspirerande för kristdemokrater ute i landet, konstaterar statsvetaren Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet.

Men det är knappast förklaringen till de låga opinionssiffrorna. Den korta förklaringen är att det kostar på för ett litet parti att sitta i regering, anser Hagevi. Den lite längre förklaringen är att KD har en liten bas av kärnväljare – främst frikyrkligt aktiva – och att partiet alltid har haft svårt att komma över fyraprocentsspärren.

Buschs tuffa linje

Ebba Buschs försök att bredda väljarbasen genom bland annat stramare migrationspolitik, tuffare rättspolitik och mer kärnkraft möter hård konkurrens från SD och M.

Samtidigt känner många av de gamla väljarna inte igen sitt parti.

TT: Kan ett starkare fokus på familjepolitik och andra mer traditionella KD-frågor vinna tillbaka de gamla väljarna?

– Frågan är om en partiledare som Ebba Busch har den trovärdigheten i de frågorna, när hon så starkt personifierar den nya inriktningen för KD, säger Magnus Hagevi.

– Det kan också vara så att partiet har varit så långt borta från de här frågorna att det inte längre associeras med familjepolitik.

Magnus Hagevi tror att KD får förlita sig på stödröster på kort sikt. Regeringsblocket kommer att behöva varje procentenhet nästa val.

– Såväl moderata som sverigedemokratiska väljare vet att det är en större chans att bilda regering om KD sitter i riksdagen, säger Hagevi.

Fakta: Här är några förslag på KD:s riksting

Kristdemokraternas riksting hålls i Helsingborg 10-12 november. Det är partiets högsta beslutande organ.

Partistyrelsen har lagt fram ett förslag på ny familjepolitik. Det innehåller 88 förslag, bland annat vill man slopa barnomsorgspengen och i stället successivt förlänga föräldraförsäkringen med sex månader, från dagens 390 dagar med ersättning på sjukpenningnivå, till 570 dagar.

KDU vill slopa flerbarnstillägget och ersätta det med ett flerbarnsavdrag. Partistyrelsen säger nej, men kan tänka sig att modifiera bidraget.

Utöver familjepolitiken kommer partiet bland annat att debattera rättspolitik, energifrågor och sjukvård. Två motioner vill förbjuda skändande av religiösa skrifter alternativt återinföra lagstiftning om trosfrid. Partistyrelsen säger nej. Och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal vill stoppa statligt stöd till "feministers organisering".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!