Trikiner hittade hos björn och vildsvin

För första gången sedan 2016 har trikiner hittats hos en björn i Sverige.

För första gången sedan 2016 har trikiner hittats hos en björn i Sverige. Arkivbild.

För första gången sedan 2016 har trikiner hittats hos en björn i Sverige. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Natur2022-09-16 18:58

Inom loppet av en och en halv vecka har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hittat parasiterna hos både en björn och ett vildsvin i Sverige. Tidigare i år har ytterligare ett infekterat vildsvin påträffats.

Den infekterade björnen var skjuten i Bergs kommun i Jämtland och vildsvinet sköts i Tranemo kommun i Västergötland.

Larverna från både vildsvinet och björnen har nu skickats till Europeiska referenslaboratoriet för parasiter i Rom för artbestämning.

"I detta fall var mängden larver ganska stor hos vildsvinet och om man hade ätit av köttet utan att hetta upp det hade man sannolikt blivit rejält dålig", säger Eva Osterman Lind, veterinär på SVA:s parasitlaboratorium i ett pressmeddelande.

Trikiner är små parasitära maskar. De sprids när djur eller människor äter kött som innehåller levande trikinlarver. Infektion hos människor är mycket ovanligt, men kan ge allvarlig sjukdom och i sällsynta fall leda till döden.

Trikinlarver från det testade vildsvinet i mikroskop.
Trikinlarver från det testade vildsvinet i mikroskop.
Så undviker du att bli sjuk av trikiner

Kött från vildsvin, björn eller andra trikinbärande djur som du jagat själv bör analyseras innan du äter det.

Genomstek alltid köttet om du vet att det inte är testat.

Trikiner dör vid cirka 60-65 grader i ugn och vid 70 °C när du grillar.

De flesta trikiner dör om du fryser köttet. Men det finns stammar som kan överleva frysning, så det är inte en säker metod för att undvika infektion.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!