I de södra delarna av landet har våren varit här länge, även om det har känts lite kyligt ibland. Men de senaste dagarna har våren också intagit de norra delarna av landet.
– Nu är det bara fjälltrakterna i norr som inte har vår ännu, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.
Det kommer att bli riktigt varmt nu under ett par dagar, berättar hon, och kanske kan årets värmerekord på 19,7 grader i Oxelösund den 30 mars slås.
Våren känns
– Nu kan det börja kännas som vår också, det har ju känts lite kallt den senaste tiden.
För den som vill känna på våren med sinnena finns mycket att hämta nu, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
– Bor man längs kusten kan man kolla in sträckande ejder nu. Det har också setts flera praktejdrar, en släkting till ejdrarna som häckar i Arktis. Det är en jättevacker fågel, som fågelskådarna kallar för en riktig "pralin" på skådarslang, för att den är vacker och ovanlig, säger han.
Längst i norr har våren just kommit, och där är tussilagon het nu. Men många fåglar samlas nu vid våtmarkerna längs kusterna för att invänta att vårvärmen också når fjälltrakterna, berättar han.
– Man kan se sångsvanar, gäss, tranor och spovar.
Men en matta av vitsippor är minsann inte fy skam det heller. Just nu blommar riktiga hav av vitsippor, och den som har tur kan upptäcka den lilla svampen sippskål i vitsippsmattan.
– Den är en parasit på vitsippan, och ser ut som en liten brun skål. Den växer där det finns tomma fläckar i vitsippshavet.
Snyltare och tjuvar
Det finns också andra snyltare i vårvädret.
– Nu blommar nunneörten, en lila blomma med lång sporre.
Tanken är att insekter med lång tunga ska suga nektar i sporren och sköta pollineringen åt växten. Men det finns tjuvaktiga humlor som fuskar och går in bakvägen, berättar han.
– Den mörka jordhumlan biter hål längst bak i andra änden och snor nektaren, och det blir ingen pollinering. Den går in köksvägen, och tittar man nära på nunneörten kan man hitta hålen, säger Didrik Vanhoenacker.