Det kommunala vattenbolaget i Ronneby är skyldigt att betala skadestånd till invånare i Kallinge som fått dricksvatten förorenat med högfluorerade ämnen (PFAS) i kranarna. Det kom Blekinge tingsrätt fram till i sin dom i mitten av april, sedan 165 invånare i Kallinge stämt bolaget.
Nu väljer vattenbolaget att överklaga domen och begär prövningstillstånd i hovrätten.
"Goda möjligheter"
– I det här fallet finns det nog goda möjligheter att få prövningstillstånd, säger bolagets juridiska ombud Mathias Kågell-Landgren till TT.
Bolagets styrelse framhåller i ett pressmeddelande att man anser att det saknas "prejudikat i denna typ av mål där själva risken för skada anses som personskada".
– Tingsrätten har utökat området för vad man kan få skadestånd för. Man menar att risken för skada är tillräcklig för att få skadestånd och det har inte varit gällande rätt tidigare. Man kan ju inte få skadestånd för risken att bryta ett ben exempelvis utan du får det om du bryter ett ben, säger Kågell-Landgren.
"Besviken ändå"
Beskedet om att kommunen överklagar domen var väntat för PFAS-föreningen, som drivit processen mot vattenbolaget.
– Men man är ju besviken ändå. Någonstans har man ju tänkt att de ska vara villiga att ta sitt ansvar och acceptera den här domen. Så att vi kan komma vidare, säger Herman Afzelius, ordförande i föreningen, till TT.
Dricksvattnet hade förorenats med PFAS-ämnen som kom från brandskum på försvarets brandövningsplats på F17. Tingsrätten kom i sin dom fram till att skadeståndsskyldigheten gäller kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker. Däremot dömdes inte bolaget till att betala skadestånd för den oro för ohälsa som uppstått.