Metangas bubblar upp från Östersjöns djup

Det läcker omfattande mängder av växthusgasen metan från ett område på Östersjöns djupaste botten. Fyndet överraskar forskarna.

Forskare har upptäckt en läcka av metangas på Östersjöns djupaste botten. Arkivbild.

Forskare har upptäckt en läcka av metangas på Östersjöns djupaste botten. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2023-09-22 10:27

Den upptäckta läckan ligger i Landsortsdjupet ungefär 3 mil sydost om Nynäshamn. Den hittades under en expedition ledd av forskare vid Stockholms universitet och Linnéuniversitetet, enligt ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

”Vi vet att det kan bubbla ut metangas från grunda kustnära havsbottnar i Östersjön, men jag har aldrig sett en så intensiv bubbelavgång tidigare och definitivt inte från ett så djupt område” säger Christian Stranne, docent i marin geofysik vid Stockholms universitet, i pressmeddelandet.

Metan är en kraftfull växthusgas som på kortare sikt har betydligt större klimatpåverkan än koldioxid. Men om metanet som pyser upp från havsbotten till sist når atmosfären är oklart men misstanken är att åtminstone en del gör det, uppger Christian Stranne till Sveriges Radio Ekot.

Men troligen är effekten av den nyupptäckta läckan på klimatet ganska liten eftersom det handlar om ett begränsat område.

– Jag tror inte finns anledning att vara jätteoroad för det här. Men det kan bli intressant om det visar sig att det finns många liknande området där det också bubblar, säger Stranne till radion.

Det läckande området utanför Nynäshamn är omkring 20 kvadratkilometer stort och ligger på runt 400 meters djup.

Forskarna såg att vissa bubblor steg flera hundra meter från havsbotten vilket de beskriver som förvånande. Att bubblorna kan stiga så pass högt innan de spricker skulle kunna vara kopplat till syrebristen i Östersjön, misstänker forskarna.

De ska nu undersöka den nyfunna läckan ytterligare och om det finns liknande metangasutsläpp på andra platser i Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!