UD flyttar personal från Gazagränsen

Från tisdag nästa vecka kommer utrikesdepartementet inte längre ha personal på plats vid gränsövergången i Rafah. I stället kommer UD:s arbete med att hjälpa svenskar som vill lämna Gaza att utgå från den svenska ambassaden i Egypten, uppger Svante Liljegren, chef för departementets konsulära enhet, för TT.

Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet. Arkivbild.

Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Mellanöstern2023-12-08 16:26

Ungefär 460 svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Sverige har hittills lämnat Gaza och tagit sig till Egypten via gränsövergången i Rafah. Men den senaste tiden har antalet svenskar som passerar gränsen avtagit – bara åtta sedan förra helgen.

Mot bakgrund av det har UD fattat beslut om att från och med den 12 december omlokalisera sin personal från Rafah till den svenska ambassaden i Kairo.

– Vi kommer att ha en förstärkt beredskap från ambassaden i Kairo och vara beredda att därifrån åka tillbaka till Rafah för att ge konsulärt stöd till svenskar som kommer ut, säger Svante Liljegren.

– Det är inget drastiskt, det är helt enkelt en omdisponering av våra resurser för att ha en bättre uthållighet i detta, fortsätter han och tillägger att flera andra länder sedan tidigare har fattat liknande beslut.

Längre väntetider

För svenskar som vill lämna det krigsdrabbade området kan omlokaliseringen innebära längre väntetider i mottagningshallen vid gränsövergången, enligt Svante Liljegren.

– Men då är det viktigt att komma ihåg att man är utom fara, säger han.

Dessutom, påpekar Liljegren, är det möjligt att ta sig över gränsen utan UD:s hjälp, så länge man har korrekta resehandlingar.

Parallellt fortsätter arbetet med att kontakta de svenskar som är kvar i Gaza. Hur många de är är svårt att säga, men Liljegren uppskattar dem till ett hundratal.

– Vi vet att det finns svenskar kvar, och vi vet också att alla inte kommer att kunna komma ut. Men vi fortsätter kontaktförsöken och i dem ber vi dem tala om för oss när de tänker ge sig av, säger han.

Uppgifter om döda svenskar

Hur många av dem som har lämnat Gaza eller uttryckt vilja att lämna området som har svenskt medborgarskap respektive uppehållstillstånd i Sverige vet inte UD, någon sådan kontroll har ännu inte gjorts.

– De som får konsulärt stöd är de som är berättigade till det, och vi har ännu inte tittat på om man är medborgare eller har uppehållstillstånd. Det får vi återkomma till helt enkelt, säger Liljegren.

UD har uppgifter om att svenskar ska ha dödats i kriget, men någon exakt siffra vill Liljegren inte ange.

– Vi kan inte bekräfta dödsfall förrän vi får en officiell bekräftelse, och det är väldigt svårt att få det just nu. Men vi har uppgifter om att svenskar ska ha dött, säger han.

Fakta: Hamas och Gaza

Den palestinska islamistgruppen Hamas styr på Gazaremsan sedan 2007.

Hamas är terrorklassat av Israel och de flesta västerländska länder, däribland EU, Storbritannien och USA.

Hamas erkänner inte Israels existens och har krävt att Israel ska förintas.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området.

Den 7 oktober angrep och dödade Hamas omkring 1 200 civila israeler i oväntade och mycket brutala attacker. Runt 240 personer, bland dem barn, togs gisslan.

Dagen efter attacken förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!