Kosttillskott till mjölkkor ska minska utsläpp

10 000 mjölkkor i Sverige, Danmark och Tyskland ska i sommar få testa ett metanreducerande kosttillskott i ett nytt projekt. Förhoppningen är att kornas utsläpp ska minska med cirka 30 procent.

Tusentals kossor i bland annat Sverige, kommer i sommar att få börja äta ett kosttillskott som kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Arkivbild.

Tusentals kossor i bland annat Sverige, kommer i sommar att få börja äta ett kosttillskott som kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Klimat2022-04-28 03:01

Utsläppen av metan, som är en växthusgas, är en av mejeriindustrins största utmaningar. Ungefär 40 procent av de totala utsläppen från mjölkgårdar kommer från kornas matsmältning av foder, enligt mejeriproducenten Arla, som driver projektet tillsammans med fodertillverkaren Royal DSM.

"Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder. Resultaten från våra inledande försök med Bovaer (tillskottets varumärke, reds. anm.) på både en forskningsanläggning och en dansk Arlagård är mycket lovande", säger Hanne Søndergaard, lantbruks- och hållbarhetschef på Arla, i ett pressmeddelande.

De 10 000 korna ska få tillskottet med sitt foder, vilket då ska verka genom att hålla nere enzymet som utlöser metanproduktionen i kons matsmältningssystem. Det ska börja verka på en gång och brytas ner på ett säkert sätt. Enligt Arla är det också vetenskapligt bevisat att det inte påverkar kvaliteten på mjölken.

Om allt går som planerat kommer projektet att fördubblas till nästa år och då omfatta 20 000 kor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!