Döda hotas av varmare klimat: "Traumatiskt"

De döda ska vila i frid. Men tiotals svenska kyrkogĂ„rdar bedöms befinna sig i farozonen nĂ€r planeten gĂ„r mot en allt varmare framtid. –Kvarlevor kan förflyttas. Det blir traumatiskt, sĂ€ger forskaren Roger Marjavaara.

ÖversvĂ€mningar Ă€r ett orosmoln för en del svenska kyrkogĂ„rdar. Arkivbild.

ÖversvĂ€mningar Ă€r ett orosmoln för en del svenska kyrkogĂ„rdar. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Klimat2023-09-09 08:26

SamhÀllet mÄste anpassas till en framtid dÀr klimatförÀndringen vÀntas innebÀra att översvÀmningar till följd av skyfall, höga flöden i vattendrag och högre havsnivÄer blir vanligare och mer extrema pÄ mÄnga platser runt om i Sverige.

KyrkogÄrdar Àr inget undantag.

I slutet av Ärhundradet kan nÀrmare 200 begravningsplatser i Sverige pÄverkas av effekterna av ett Àndrat klimat, enligt en Ànnu opublicerad studie.

– Man kan tycka att vad spelar det för roll? De döda Ă€r ju Ă€ndĂ„ döda. Men bara för att man Ă€r död slutar man inte att vara viktig för de efterlevande, sĂ€ger Roger Marjavaara, docent i kulturgeografi vid UmeĂ„ universitet, som ligger bakom studien.

– Om en kyrkogĂ„rd Ă€r vattendrĂ€nkt kan det leda till rörelser under jord, med risk för att kvarlevor förflyttas. Även erosion och jordskred Ă€r en risk för kyrkogĂ„rdar dĂ€r det i slutĂ€ndan kan leda till att kvarlevor förflyttas. En situation ingen önskar.

Vila i frid?

För att bedöma sĂ„rbarheten för över 2 800 svenska kyrkogĂ„rdar har forskarna vĂ€gt samman geografiska parametrar med scenarier om samhĂ€llets klimatpĂ„verkan frĂ„n FN:s klimatpanel IPCC.

I det minst pessimistiska scenariot berÀknas mellan 17 och 195 kyrkogÄrdar i varierande grad befinna sig i riskzonen för klimatförÀndringens effekter.

– HavsnivĂ„höjning Ă€r inte den stora risken, utan snarare erosion och jordskred. Södra Sverige och vĂ€stkusten Ă€r sĂ€rskilt utsatt, sĂ€ger Marjavaara.

– Enligt vĂ„ra berĂ€kningar kommer det hĂ€r att bli ett problem, om inte nu sĂ„ i framtiden. Man ska vila i frid, men det kanske kommer en punkt nĂ€r alternativet Ă€r vĂ€rre och kvarlevor behöver flyttas.

Ser effekter

Det Àr viktigt att begravningshuvudmÀnnen förbereder sig inför en framtid med mer extrema vÀderhÀndelser till följd av klimatförÀndringarna, enligt Jan Olov Andersson som Àr vd för branschorganisationen Sveriges kyrkogÄrds- och krematorieförbund.

– Vi kan redan nu se effekter pĂ„ kyrkogĂ„rdar och krematorier, exempelvis pĂ„ grund av översvĂ€mningar, sĂ€ger han.

– Vi har ju haft extremvĂ€der under ett antal Ă„r nu, sĂ„ det Ă€r viktigt att göra sig medveten om vilka risker som finns. KyrkogĂ„rdarna ligger dĂ€r de ligger, sĂ„ det kan ju rent praktiskt handla om att förstĂ€rka kring murar och liknande.

"Etisk frÄga"

Krematoriet i Arvika har vid tvĂ„ tillfĂ€llen stoppat driften av sĂ€kerhetsskĂ€l pĂ„ grund av stigande vatten i nĂ€rliggande Kyrkviken. Kring Åre kyrka förstördes grusgĂ„ngar och grĂ€smattor nĂ€r ovĂ€dret Hans nyligen drog fram. Och pĂ„ stadskyrkogĂ„rden i AlingsĂ„s byggde man, enligt lokala medier, en mur för att förhindra att gravar skulle rasa ner i en Ă„ till följd av översvĂ€mning och erosion 2011.

Blir kyrkogÄrdar stÄende under vatten fÄr det effekter, enligt Jan Olov Andersson.

– Det Ă€r naturligtvis inte trevligt och ett stort arbete att Ă„terstĂ€lla, sĂ€ger han.

– Det blir ocksĂ„ en etisk frĂ„ga, att det som Ă€r gravsatt kan pĂ„verkas. Ligger en kyrkogĂ„rd sĂ„ illa till att vatten pĂ„verkar murar sĂ„ att de brister kan det leda till att det spolar med sig urnor och gravsatt aska. Men det Ă€r extremfall, jag har inte hört talas om att det har hĂ€nt i Sverige. Men risken finns ju.

Gravar spolades bort pĂ„ en kyrkogĂ„rd i Bad MĂŒenstereifel i Tyskland nĂ€r delar av landet drabbades av extrema skyfall och översvĂ€mningar sommaren 2021. Den typen av extrema vĂ€derhĂ€ndelser vĂ€ntas bli vanligare pĂ„ grund av klimatförĂ€ndringarna. Arkivbild.
Gravar spolades bort pĂ„ en kyrkogĂ„rd i Bad MĂŒenstereifel i Tyskland nĂ€r delar av landet drabbades av extrema skyfall och översvĂ€mningar sommaren 2021. Den typen av extrema vĂ€derhĂ€ndelser vĂ€ntas bli vanligare pĂ„ grund av klimatförĂ€ndringarna. Arkivbild.
Fakta: Klimatanpassning och krisberedskap

Svenska kyrkan Àr en av landets största fastighetsÀgare.

MÄnga kyrkor, kyrkogÄrdar och andra kulturbyggnader Àr redan i dag starkt pÄverkade av klimatförÀndringen.

NÄgra exempel pÄ klimatutmaningar Àr fler och mer intensiva skyfall som orsakar översvÀmningar och andra direkta skador, bÄde pÄ byggnader, kyrkogÄrdar och kulturföremÄl.

Riskerna ser olika ut bland annat beroende pÄ geografiskt lÀge och byggnadernas utformning. Exempelvis varierar riskerna i norra landet jÀmfört med i söder, eller i inlandet jÀmfört med vid kusten.

Överlag gĂ€ller att skaderiskerna och sĂ„rbarheten kan minskas avsevĂ€rt med klimatanpassning och om det finns en god krisberedskap pĂ„ plats.

KĂ€lla: SMHI

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!