"Det är anmärkningsvärt att rättens ordförande noterade en skiljaktig mening och i stället ville döma ut skadestånd, samtidigt som majoriteten ansåg att rättsläget är oklart. Detta är en jätteviktig fråga för Uppsala och hela Sverige och vi tycker att det är viktigt att saken prövas i högre instans", säger Rafael Waters, styrelseordförande för Uppsala Vatten, i ett pressmeddelande.
Inte huvudsakliga källan
Enligt domen från mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har visserligen försvarets verksamhet på Ärna flygfält förorenat mark- och grundvattnet med giftiga PFAS-kemikalier, men rätten fann inget stöd för att det är den huvudsakliga källan till att den aktuella vattentäkten har blivit förorenad.
Rättens ordförande ansåg dock att försvaret skulle stå för ungefär en fjärdedel – runt nio miljoner kronor – av de kostnader som vattenbolaget har haft för att rena dricksvattnet.
Kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor, men Försvarsmakten stämdes även för framtida kostnader.
"Principiellt viktig"
Det kommunala vattenbolaget vänder sig mot det inte har gått att fastslå hur stora mängder PFAS – som finns i brandsläckningsskum – som har använts på flygfältet. Försvaret har inte redovisat detta och Uppsala vatten har inte fått göra mätningar från grundvattnet på området, enligt vattenbolaget.
"Vare sig den rättsliga eller tekniska värderingen i domen övertygar. Principen om att den som förorenar också ska betala för sina föroreningar är en fråga som är principiellt viktig för hela VA-branschen, så vi känner ett ansvar att ta den här frågan vidare", säger Sigrid De Geyter, vd på Uppsala Vatten.